Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Formátování dokumentu Co je formátování Formátovací panel Některé zásady pro formátování Formát písma Formát odstavce

2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Formátování Formátováním měníme vzhled textu. Chceme zvýraznit vše podstatné a důležité. Přidáváme obrázky, tabulky či grafy, aby se dokument stal názornějším, přehlednějším, přitažlivějším. Nesmí to ovšem být na úkor přehlednosti a srozumitelnosti.

3 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Co můžeme formátovat Můžeme měnit vzhled celého dokumentu, odstavce, věty, slova nebo jen písmene.

4 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Formátovací panel Pro formátování textu používáme formátovací panel, ve kterém měníme druh a tvar písma, jeho velikost, řez písma, barvu písma, zvýraznění či barvu pozadí. druh a tvar písma velikost písma řez písma (tučné, kurzíva, podtržené) formát odstavce barva písma zvýraznění barva pozadí

5 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Některé zásady pro formátování Nepoužíváme příliš druhů písma různých velikostí a barev. S množstvím vkládaných obrázků to nepřeháníme. Každým textem chceme něco sdělit. Rozvážíme nejprve co a komu. Poté tomu přizpůsobíme styl. Máme-li text již napsaný, musíme při úpravě formátu nejprve vybrat a označit část dokumentu, který chceme upravit. Velmi záleží na správném pravopisu napsaného textu, to je důležitější než sebelepší formát.

6 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Formát písma 1) Druh a tvar písma 2) Velikost písma 3) Řez písma 4) Barva písma

7 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Formát odstavce Každému odstavci v textovém dokumentu zadáme určitý vzhled (vlastnost): 1) Zarovnání odstavce k levému okraji k pravému okraji na střed stránky do bloku

8 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Formátujeme odstavce 2) Odrážky a číslování Číslování nebo odrážky (symboly) vkládáme do seznamů. Tvar odrážek si můžeme zvolit.

9 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Formátujeme odstavce 3) Odsazení odstavce Pro větší přehlednost někdy použijeme odsazení. Odsazujeme pomocí zarážek na pravítku. Můžeme si je přesunout tažením myši. Kliknutím si vložíme další zarážky. Navíc můžeme v odstavci odsadit nebo předsadit první řádek.

10 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vyzkoušejte si samostatně Na počítači spusťte textový editor a seznamte se s formátovacím panelem. Využijte nápovědu. Vyučujícího požádejte o pracovní list věnovaný formátování dokumentu. Podle pracovního listu plňte postupně všechny zadané úkoly. Hotovou práci předveďte ostatním spolužákům a poté vyučujícímu.


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google