Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jednoduché stroje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jednoduché stroje."— Transkript prezentace:

1 Jednoduché stroje

2 Obsah Páka Druhy pák Kladka Druhy kladek Kladkostroj

3 Páka Páka se skládá z pevné tyče,která se otáčí kolem pevného bodu nazývaného střed otáčení Páka musí splňovat pravidlo,které se uplatňuje při každém zvětšování sil-co šetří na vynaložené síle,to se musí přidat na dráze.

4 Páku využívají zloději pomocí páčidla vylamují zámky.

5 Druhy pák 1. Jednoramenná 2. Sochor

6 Jednoramenná páka U této páky je břemeno zavěšeno mezi středem otáčení a působící silou. Taková páka vždy zvětšuje sílu a má dobrou mechanickou práci.

7 Jednoramenná páka

8 Sochor Sochor je typická dvouramenná páka, u které střed otáčení je mezi břemenem a působící silou. A aby byla mechanická výhoda co největší, musí být břemeno blízko středu otáčení a páka musí být dlouhá.

9 Kladka Kladka je také jednoduchý stroj, jehož hlavní části jsou kolečko a provaz. Je používána hlavně k zvedání těles a to pro změnu směru působení síly. Podle upevnění kolečka se dělí na dva druhy

10 Druhy kladek Pevná kladka Volná kladka

11 Pevná kladka Pevná kladka má kolečko na ose , kolem které se otáčí,a provaz je provlečen přes kladku. Na jednom konci je zavěšeno těleso ,na druhý konec působí síla člověka nebo stroje. Aby byla pevná kladka v rovnováze,musí na oba konce provazu působit stejně velká síla.

12 Pevná kladka

13 Volná kladka Volná kladka má upevněný konec provazu, na provaze se pohybuje kolečko, na jehož ose je zavěšeno tělesa na ten druhý konec působí síla člověka nebo stroj. Aby volná kladka při zvedání břemene byla v rovnováze, musí na provaz působit síla o poloviční velikosti břemene.

14 kladky

15

16 Použití kladky Vlajka se vztyčuje pomocí kladky.

17 Kladkostroj Kladkostroj vznikne spojením pevné a volné kladky.
Kladkostroj kombinuje výhody volné kladky-ušetření síly a pevné kladky-změna směr síly Při použití více kladek je potřebné síla F Vzorec je ; F= G/n G=tíha n=počet provazů

18 Kladkostroj

19 El. Kladkostroj

20

21

22 KONEC VYROBYLI: Nikola Houšková Adam Stibůrek Šárka Klimešová
Lukáš Kahoun


Stáhnout ppt "Jednoduché stroje."

Podobné prezentace


Reklamy Google