Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s listnatým stromem lípou srdčitou Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s listnatým stromem lípou srdčitou Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního."— Transkript prezentace:

1 Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s listnatým stromem lípou srdčitou Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, popis Speciální vzdělávací potřeby – žádné Klíčová slova - lípa, nažka, národní strom, medonosná, výskyt Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 1,5 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

2 Lípa srdčitá Lípa srdčitá je listnatý statný strom. Je symbolem českého lidu. Je to medonosná rostlina = je potravou pro včely. Mnoho starých a památných exemplářů lip jsou zákonem chráněné. 3. 4.

3 Větve jsou vzpřímené. U starých stromů mohou být skloněné k zemi.
Popis: Vysoký rozložitý strom, měří až 30 m, občas i více. Koruna je vysoko klenutá, mírně nepravidelná. Borka je u mladých rostlin šedá a hladká. U starších rostlin hnědošedá, podélně rýhovaná. Větve jsou vzpřímené. U starých stromů mohou být skloněné k zemi. 2.

4 Pupeny jsou vejcovité, hladké, červenohnědé barvy.
Listy s krátkou špičkou srdčitého tvaru. Okraje jsou pilovité. Na spodu jsou rezavě hnědé chloupky. Na líci jsou listy tmavě zelené a lesklé. 1.

5 Plody tvoří plodenství. Jsou to drobné kulovité oříšky,
Květy tvoří květenství, mají světle žlutou barvu a velmi krásně a silně voní. Tím přitahují opylovače, hlavně včely. Kvete v červnu až červenci. Plody tvoří plodenství. Jsou to drobné kulovité oříšky, tak zvané nažky. 5. 6.

6 Výskyt: Je to běžný strom v celé Evropě, roste především v oblasti středohoří. Poměrně hojná v dubových a habrových lesích Je to strom, který se velmi často vysazuje v parcích, kolem silnic, do stromořadí = aleje. 7.

7 Využití: Slouží jako potrava pro včely, květy se sbírají a suší jako léčivé byliny, měkké dřevo je vynikající materiál pro řezbáře. Svou rozložitou korunou napomáhá k obohacování vzduchu o kyslík. 8. 9.

8 Lípa stříbrná (plstnatá) Lípa krymská Lípa americká
Příbuzné druhy: Lípa malolistá Lípa velkolistá Lípa stříbrná (plstnatá) Lípa krymská Lípa americká 12. lípa stříbrná 10. lípa krymská (zelená) 11. lípa velkolistá

9 Úkol pro tebe Který druh lípy je označen ve Sloupu jako památný a chráněný strom? Zkus strom nakreslit.

10 Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:


Stáhnout ppt "Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s listnatým stromem lípou srdčitou Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního."

Podobné prezentace


Reklamy Google