Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:1. a 2. Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh:Obrábění - soustružení Téma:Bezpečnostní předpisy pro OS na kov Jméno autora:FÜRST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:1. a 2. Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh:Obrábění - soustružení Téma:Bezpečnostní předpisy pro OS na kov Jméno autora:FÜRST."— Transkript prezentace:

1 Ročník:1. a 2. Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh:Obrábění - soustružení Téma:Bezpečnostní předpisy pro OS na kov Jméno autora:FÜRST Roman, HLAVÁČEK Miroslav Vytvořeno dne:3. září 2012 Metodický popis, (anotace): Podpora hodiny strojírenské technologie a DIC lze použít názornému vysvětlení a testování

2 Výukový materiál Číslo projektu : CZ. 1.07/1.5.00/34.0528 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: VY 32 INOVACE STT 1001

3 Povinnosti obsluhy před zahájení práce na stroji. a) Zkontrolovat zda je obrobek řádně upnut v použitém upínacím zařízení b) Zkontrolovat zda je obrobek řádně podepřen hrotem c) Zkontrolovat zda je koník pevně utažen na loži d) Zkontrolovat zda je nůž upnut alespoň dvěma šrouby a vyložení řezné hrany není větší než 1,5 až 2násobná výška nože Bezpečnost práce a povinnosti obsluhy pro obráběcí stroje na kovy.

4 Povinnosti obsluhy za provozu stroje 1. P ři ručním mazání, čištění nebo opuštění pracoviště se musí stroj zastavit hlavním vypínačem. 2. U obrobků přečnívajících obvod upínacího zařízení musí být překontrolováno, zda jejich dráhy nepřesahují vnější oběžný průměr. 3. D o upínacího zařízení je dovoleno upínat pouze takové předměty, pro které je konstruováno a jejich tvar a velikost zaručují dokonalé upnutí. 4. N ení-li stroj vybaven ochranným zařízením proti odlétajícím třískám, musí obsluhující používat osobních ochranných pomůcek (brýlí, obličejových štítů). 5. E ventuální závady na stroji musí oznámit svému nadřízenému.

5 Povinnosti obsluhy po skončení práce Po skončení práce musí obsluhující uvést pracoviště do pořádku, zejména odstranit ze stroje třísky a zbytky řezné kapaliny, očistit nekryté vodící plochy, uklidit na určená místa měřidla, nástroje, obrobky apod. Po skončení práce musí obsluhující uvést pracoviště do pořádku, zejména odstranit ze stroje třísky a zbytky řezné kapaliny, očistit nekryté vodící plochy, uklidit na určená místa měřidla, nástroje, obrobky apod.

6 Ustrojení obsluhujícího pracovníka Obsluhující musí nosit nepoškozený pracovní oděv bez volně vlajících částí s přiléhavými rukávy a nohavicemi. Plášť se nesmí při obsluze stroje používat. Obsluhující musí nosit nepoškozený pracovní oděv bez volně vlajících částí s přiléhavými rukávy a nohavicemi. Plášť se nesmí při obsluze stroje používat. Při práci na obráběcích strojích musí si obsluhující podle potřeby zajistit vlasy vhodnou pokrývkou hlavy (čepici, šátek). Při práci na obráběcích strojích musí si obsluhující podle potřeby zajistit vlasy vhodnou pokrývkou hlavy (čepici, šátek). Pracovník musí nosit vhodnou pracovní obuv. Není dovoleno pracovat v lehké plátěné obuvi nebo otevřených sandálech. Pracovník musí nosit vhodnou pracovní obuv. Není dovoleno pracovat v lehké plátěné obuvi nebo otevřených sandálech. Při obsluze stroje není dovoleno nosit prstýnky, řetízky, náramkové hodinky, náhrdelníky vázanky šály apod. Při obsluze stroje není dovoleno nosit prstýnky, řetízky, náramkové hodinky, náhrdelníky vázanky šály apod. Ochranných rukavic se má používat pouze při výměně obrobků, a nástrojů, hrozí-li nebezpečí pořezání nebo popálení rukou. Ochranných rukavic se má používat pouze při výměně obrobků, a nástrojů, hrozí-li nebezpečí pořezání nebo popálení rukou.

7 Odstraňování třísek Při odstraňování třísek stroje za provozu a úklidu se musí používat háčků s rukojetí a chrániči ruky. Při odstraňování třísek stroje za provozu a úklidu se musí používat háčků s rukojetí a chrániči ruky. K čištění stroje za klidu se smějí používat hadry a čisticí vlny, a to až po odstranění třísek škrabkou, smetáčkem apod. K čištění stroje za klidu se smějí používat hadry a čisticí vlny, a to až po odstranění třísek škrabkou, smetáčkem apod. Čištění strojů stlačeným vzduchem je zakázáno. Čištění strojů stlačeným vzduchem je zakázáno.

8 OPAKOVACÍ TEST 1. Co musí obsluha zkontrolovat pře spuštěním stroje? 2. Kdy musí obsluha používat osobních ochranných pomůcek (ochranné brýle, štít) ? 3. Jak má být ustrojena obsluha stroje ? 4. Jak odstraňujeme třísky za chodu stroje?

9 Zdroje Bezpečnostní předpisy pro obráběcí stroje na kovy ČSN 20 0700, 20 0701. Bezpečnostní předpisy pro obráběcí stroje na kovy ČSN 20 0700, 20 0701.


Stáhnout ppt "Ročník:1. a 2. Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh:Obrábění - soustružení Téma:Bezpečnostní předpisy pro OS na kov Jméno autora:FÜRST."

Podobné prezentace


Reklamy Google