Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GIMP : úpravy fotografií

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GIMP : úpravy fotografií"— Transkript prezentace:

1 GIMP : úpravy fotografií
Základní úpravy

2 Zmenšení obrázku Velikost obrázku v kB, nikoliv jeho rozměry v px, ovlivňuje dobu načítání obrázku z Internetu a také dobu jeho odesílání / přijímání pomocí u. Postup přípravy fotografií pro web ( ) se může skládat z těchto kroků: úprava rozměrů ořez uložení obrázku se sníženou kvalitou

3 Změna rozměrů obrázku Obrázek musíme nejdříve najít a poté ho otevřít: Soubor -> Otevřít... . V okně Načtení obrázku projdeme strukturou adresářů, najdeme hledaný soubor a otevřeme ho. Najedeme na nabídku: Obrázek -> Velikost obrázku. Otevře se nám dialogové okno "Velikost obrázku". V okně "Velikost obrázku" zadáme požadovanou šířku nebo výšku do příslušné kolonky. Pokud máme zamknutý poměr stran, stačí vyplnit pouze jeden údaj. Standardně použité jednotky jsou pixely (px).

4

5 Oříznutí obrázku Pro oříznutí slouží nástroj Ořez (tlačítko se skalpelem), který lze vyvolat i klávesovou zkratkou SHIFT + C .V této chvíli stačí kliknout na místo, kde chceme mít pravý horní roh a tažením vybíráme část obrázku k oříznutí. Rozměry vybraného výřezu můžete změnit pomocí úchyků v rozích výřezu. Horní pravý a dolní levý čtvereček slouží k přesunu. Horní levý a dolní pravý čtvereček umožní změnit rozměr. Při použití nástroje ořez se automaticky otevře dialogové okno Ořezání a rozměry. Pokud jste s výběrem spokojeni, oříznutí provedete pomocí tlačítka Ořezat.

6

7 Nástroj TRANSFORMACE nabízí několik nastavení: Rotace (Shift+R)
Škálování (Shift+T) Naklonění (Shift+S) Perspektiva (Shift+P) Překlopení (Shift+F). U všech z režimů je možné zapnout Oříznout výsledek, jež odstraní oblasti vrstvy přesahující rozměr obrázku.

8 Rotace (Shift+R) Nástroj rotace nám umožňuje otočit obrázek.
Tažení levým tlačítkem myši otáčí výběr volně CTRL a tažení myší otáčí výběr po 15° skocích U nástrojů transformace pomocná mříž, hustotu mříže je možné nastavit. Kde nástroj rotace najdeme? Nástroje --> Nástroje transformace --> Rotace. Pokud chceme otáčet obrázek o 90, 180 nebo 270 stupňů, musíme použít nabídku: Obrázek --> Transformace --> Rotovat o

9

10 Překlopení (Shift+F) Levé tlačítko myši = vodorovné převrácení
CTRL + levé tlačítko myši = svislé převrácení Kde nástroj překlopení najdeme? Nástroje --> Nástroje transformace --> Překlopení. Přepínat mezi svislým a vodorovným překlápěním lze výše popsaným způsobem nebo pomocí volby Typu převrácení ve vlastnostech nástroje.

11

12 Naklápění (Shift+S) Naklápění je známé spíše jako deformace smykem.
Tažení L Myší vlevo/vpravo - naklápění vodorovně Tažení L Myší nahoru/dolu - naklápění svisle Kde nástroj překlopení najdeme? Nástroje --> Nástroje transformace --> Naklonění.

13

14 Perspektiva (Shift+P)
Perspektiva představuje simulaci perspektivního promítání. Při používání tohoto nástroje je potřeba počítat s určitým zkreslením. Použití: Rovnání křivě nafocených fotografií


Stáhnout ppt "GIMP : úpravy fotografií"

Podobné prezentace


Reklamy Google