Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.10/01.0063

2 Lomené výrazy - úvod Matematika pro 9. ročník Mgr. Marcela Kubátová

3 Kdy se jedná o lomený výraz? neznámá nebo více neznámých (proměnných) se dostává do jmenovatele zlomku, např.

4 Jmenovatel lomeného výrazu Aby měl lomený výraz smysl, nemůže se jeho jmenovatel rovnat nule. Hledáme tedy čísla, která lze dosadit za proměnnou, hledáme podmínky platnosti (existence).

5 Zjisti, pro které hodnoty nemá smysl výraz:

6 Urči, pro které hodnoty x má daný výraz smysl.

7 Urči, pro které hodnoty má daný výraz smysl. Pokud je ve jmenovateli součin! Součin se rovná nule, jestliže alespoň jeden z činitelů je roven nule!

8 Při určování podmínek existence je někdy nutné rozložit jmenovatele na součin!

9 V lomeném výrazu se může vyskytnout více proměnných!

10 Zdroje: učebnice: RNDr. Jan Houska, CSc. Mgr. Jaroslava Hávová Doc. Ing. Bohuslav Eichler Matematika pro 9.ročník základní školy Aritmetika a algebra Fortuna, 1991


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google