Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tradice Velikonoc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tradice Velikonoc."— Transkript prezentace:

1 Tradice Velikonoc

2 Velikonoce-obecně Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování. Název Velikonoce se odvozuje odpojmu velké noci, kdy Ježíš Kristus vstal z mrtvých.

3 České Velikonoce Naši předkové se na jaro začínali připravovat už v období masopustu, který končil bujarým masopustním průvodem. Po něm začínal dlouhý půst, který už úzce souvisel s přípravami na nejvýznamnější křesťanské svátky - Velikonoce. První velikonoční svátek přichází na zelený čtvrtek a velké množství rituálů se váže také k velkému pátku.

4 Anglické Velikonoce Do předvelikonočního období v Anglii neodmyslitelně zapadá úterý před Škaredou středou. Jedna z teorií, proč se Shrove Tuesday, častěji označované jako Pancake Day = Palačinkový den, slaví právě v duchu palačinek, říká, že je tomu proto, že předchází období půstu a je potřeba spotřebovat veškeré tuky, které jsou v tomto období nepřípustné.

5 Německé velikonoce V Německu nadcházející svátky trochu připomínají Vánoce tím, že v neděli na Boží hod velikonoční obdarovává zajíc děti. Podle tradice hledají ráno v trávě velikonoční vejce, která tam obvykle zanechává právě zajíček. Děti si také na dopisy píšou i o jiné dárky, které jim má zajíc přinést.

6 Velikonoční slavnosti
1.Postní neděle-Pytlová 2.Postní neděle-sazometná 3.Postní neděle-Kýchaná 4.Postní neděle-Družebná 5.Postní neděle-Smrtná 6.Modré pondělí a Šedé úterý 7.Škaredá středa 8.Zelený čtvrtek 9.Velký pátek 10.Bílá sobota 11.Neděle –Boží hod velikonoční 12.Velikonoční pondělí 13.Bílá sobota

7 Konec


Stáhnout ppt "Tradice Velikonoc."

Podobné prezentace


Reklamy Google