Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové www.gepro.cz Vojtěch Zvěřina.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové www.gepro.cz Vojtěch Zvěřina."— Transkript prezentace:

1 Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové www.gepro.cz Vojtěch Zvěřina

2 Úvod dosavadní praxe – zákon 50/1976 Sb. dosavadní praxe – zákon 50/1976 Sb. průzkumy a rozbory – prováděl zpracovatel průzkumy a rozbory – prováděl zpracovatel nová praxe – zákon 183/2006 Sb. nová praxe – zákon 183/2006 Sb. územně plánovací podklady územně plánovací podklady územně analytické podklady (zjištění a vyhodnocení stavu a vývoje území ….) územně analytické podklady (zjištění a vyhodnocení stavu a vývoje území ….) územní studie (ověřují možnosti a podmínky změn v území..) územní studie (ověřují možnosti a podmínky změn v území..) nové povinnosti ORP – pořizovatele ÚAP nové povinnosti ORP – pořizovatele ÚAP zákon dává velký prostor pro využití GIS zákon dává velký prostor pro využití GIS členění územních plánů členění územních plánů zásady územního rozvoje ( pořizovatel - kraje) zásady územního rozvoje ( pořizovatel - kraje) územní plány (pořizovatel – zejména obce) územní plány (pořizovatel – zejména obce) regulační plány (pořizovatel – obce) regulační plány (pořizovatel – obce)

3 Poskytovatelé kdo jsou poskytovatelé ? kdo jsou poskytovatelé ? správci infrastruktury (dopravní a technické vybavení, …..) správci infrastruktury (dopravní a technické vybavení, …..) všechny obce (místní komunikace, ….) všechny obce (místní komunikace, ….) všechny kraje všechny kraje další …. další …. odpovědnost poskytovatele údaje za jeho správnost odpovědnost poskytovatele údaje za jeho správnost jak vypadají údaje dnes ? jak vypadají údaje dnes ? co můžeme očekávat ? co můžeme očekávat ? ce je to správnost, úplnost a aktuálnost ? ce je to správnost, úplnost a aktuálnost ? Mapové podklady a souřadnicové systémy souřadnicové systémy souřadnicové systémy závazný je S-JTSK závazný je S-JTSK katastrální mapa – základní podklad pro územní plán katastrální mapa – základní podklad pro územní plán souřadnicové systémy souřadnicové systémy přesnost přesnost transformace ? transformace ? technická mapa technická mapa další …. další ….

4 GIS ORP - cíl komplexní nástroj pro evidenci, pořizování, prezentaci a export dat ÚAP v rámci jednoho produktu komplexní nástroj pro evidenci, pořizování, prezentaci a export dat ÚAP v rámci jednoho produktu srovnatelné podmínky pro všechny uživatele dat srovnatelné podmínky pro všechny uživatele dat součásti procesu součásti procesu evidence ÚAP evidence ÚAP zpracování dat zpracování dat výdej dat (urbanisté, zpracovatelé úz. studií) výdej dat (urbanisté, zpracovatelé úz. studií)

5 Evidence územně analytických podkladů (metadata a elektronická dokumentace) 1. vazba na legislativu

6 2. evidence metadat a elektronické dokumentace a elektronické dokumentace Evidence územně analytických podkladů (metadata a elektronická dokumentace)

7 zajišťování dat jejich poskytovateli prostřednictvím webových služeb Evidence územně analytických podkladů (metadata a elektronická dokumentace) 1.zjištění existence jevu 2.stažení dat a pasportu Pozn: citovaný ÚHÚL není poskytovatelem dle stav. zák.

8 Zpracování dat datový model datový model předpis datové struktury předpis datové struktury tvorba dat tvorba dat konstrukce dat podle předpisu konstrukce dat podle předpisu topologie topologie atributové informace atributové informace zpracování získaných dat zpracování získaných dat uvedení dat do souladu s datovým modelem uvedení dat do souladu s datovým modelem hromadné operace s daty hromadné operace s daty práce s vektorovými daty práce s vektorovými daty práce s rastrovými daty práce s rastrovými daty úloha pro zkušeného odborníka

9 Zpracování dat úloha pro zkušeného odborníka

10 Výdej dat z GIS 1. Výběr témat

11 Výdej dat z GIS 2. definice rozsahu (výřezu)

12 Výdej dat z GIS 3. provedení exportu

13 Výdej prostřednictvím webu

14 Závěr ÚAP není jenom GIS ÚAP není jenom GIS zpracování ÚAP vyžaduje týmovou spolupráci odborníků různých profesí zpracování ÚAP vyžaduje týmovou spolupráci odborníků různých profesí je výhodné, když veškeré manipulace s daty probíhají v jednotném prostředí je výhodné, když veškeré manipulace s daty probíhají v jednotném prostředí

15 GEPRO spol. s r.o. duben 2007 Kontakt: Kontakt: GEPRO s.r.o. pracoviště: Štefánikova 52 150 00 Praha 5 tel.:257 089 811 e-mail:vojtech.zverina@gepro.cz Děkuji za pozornost Použitá data jsou majetkem Magistrátu města Kladna


Stáhnout ppt "Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové www.gepro.cz Vojtěch Zvěřina."

Podobné prezentace


Reklamy Google