Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Souhvězdí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Souhvězdí."— Transkript prezentace:

1 Souhvězdí

2 S o u h v ě z d í je oblast na obloze s přesně vymezenými hranicemi. Často se souhvězdí říká i zdánlivému útvaru na obloze (alignementu), který je tvořen spojnicemi několika nejjasnějších hvězd. Tyto v dávných dobách lidem připomínaly různé bohy, zvířata apod., podle kterých je pak pojmenovali.

3 Souhvězdí – náhodná seskupení hvězd
Souhvězdí – náhodná seskupení hvězd. Jsou složena z hvězd jasných, slabých i sotva viditelných, z hvězd bílých, modrých, žlutých, oranžových, červených až purpurových. Některé hvězdy jsou velmi vzdálené, tak vzdálené, že světlo potřebuje tisíce roků, aby z nich doběhlo do naší sluneční soustavy; naopak jiné hvězdy z téhož souhvězdí jsou takřka „za humny“, neboť světlo z nich k nám letí jen několik roků.

4 Celkem je známo 88 souhvězdí, jen některé můžeme u nás vidět během celého roku
Velký vůz nazývaný též často Velký medvěd je neznámější souhvězdí naší oblohy. Jeho sedm nejjasnějších hvězd má tvar vozu.

5 Malý vůz V tomto souhvězdí je jen málo zajímavých objektů. Nejdůležitější z nich je hvězda Polárka pro svou blízkost k světovému severnímu pólu. Bývala označována jako „vedoucí hvězda na obloze“, protože udávala směr k severu. Říká se jí proto někdy Severka.

6 Kasiopeja Toto souhvězdí je na opačné straně Polárky proti Velkému vozu. Září nám nad hlavou v podzimních měsících. Snadno je poznáme podle podoby písmene W. Leží v Mléčné dráze a je velmi bohaté na hvězdy.


Stáhnout ppt "Souhvězdí."

Podobné prezentace


Reklamy Google