Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Majkl maká, Štetke školí. Takže … Knight a Temple (1986) - nebráněná hnízda jsou častěji zničená Tryjanowski et al. (2000) - 46 % ztrát způsobeno predací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Majkl maká, Štetke školí. Takže … Knight a Temple (1986) - nebráněná hnízda jsou častěji zničená Tryjanowski et al. (2000) - 46 % ztrát způsobeno predací."— Transkript prezentace:

1 Majkl maká, Štetke školí

2 Takže … Knight a Temple (1986) - nebráněná hnízda jsou častěji zničená Tryjanowski et al. (2000) - 46 % ztrát způsobeno predací

3 Předchozí práce shledaly zajímavý rozdíl mezi sojkou a strakou. Jaký je vztah k ostatním krkavcovitým? Cíle práce

4 Hypotézy Intenzitu mobbingu ovlivňuje 1. Nebezpečí pro mláďata (ořešník jen malé) 2. Nebezpečí pro dospělce (krkavec, vrána, ?havran?) 3. Ukrytí hnízda (intenzivnější u špatně ukrytých hnízd) 4. Stáří mláďat (intenzivnější u starších)

5 1. Asi 30 m od hnízda se nainstalovala videokamera na stativ. 2. Těsně k hnízdu se umístila atrapa predátora. 3. Reakce ťuhýků natáčeny 20 minut na video. 4. Ťuhýci hodinu odpočívali a pak dostali další atrapu. Metodika

6 Nálet Přelet mimo atrapunad atrapou s kontaktembez kontaktu Typy pohybů

7 Výsledky Zpracováno 25 hnízd – 50 ptáků

8 Variabilita chování ťuhýků

9 Faktory ovlivňující chování ťuhýků

10 Počet párů, které zaútočily

11 Nálety provedené jednotlivými ptáky

12 Průměrná vzdálenost od atrap

13 Varování

14 Vliv ukrytí hnízda

15 Vliv „hodnoty“ hnízda

16 Shrnutí 1. Nebezpečí pro mláďata (ořešník jen malé) – nevyšlo 2. Nebezpečí pro dospělce (velké krkavec, vrána, ?havran?) – vyšlo 3. Ukrytí hnízda (intenzivnější u špatně ukrytých hnízd) – vyšlo opačně 4. Stáří mláďat (intenzivnější u starších) – vyšlo … a otazníky Víme, že ťuhýci útočí i na dravce. Opravdu se bojí krkavcovitých? - Snaha neupozorňovat na hnízdo PRO – delší vzdálenosti, nižší aktivita u viditelných hnízd PROTI – vokalizace, přelety, design pokusu - Rezignace (větší krkavcovité nelze úspěšně zahnat) Pro – není v rozporu s útoky na dravce Proč útočí na ořešníka? Predátor? Předběžná opatrnost?

17


Stáhnout ppt "Majkl maká, Štetke školí. Takže … Knight a Temple (1986) - nebráněná hnízda jsou častěji zničená Tryjanowski et al. (2000) - 46 % ztrát způsobeno predací."

Podobné prezentace


Reklamy Google