Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pří_181_Rozmanitosti přírody_Prase divoké Autor: Mgr. Eliška Galíková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pří_181_Rozmanitosti přírody_Prase divoké Autor: Mgr. Eliška Galíková"— Transkript prezentace:

1 Pří_181_Rozmanitosti přírody_Prase divoké Autor: Mgr. Eliška Galíková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Prase divoké Pří_181_Rozmanitosti přírody_Prase divoké Autor: Mgr. Eliška Galíková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen k seznámení žáků s prasetem divokým. Materiál rozvíjí nově získané vědomosti a dovednosti žáků o praseti divokém. Je určen pro předmět přírodověda a ročník čtvrtý. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: ČLOVĚK A JEHO SVĚT, Přírodověda pro 4. ročník. Štiková, Věra. NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., ISBN 978–80–7289–211–2.

3 Prase divoké Základní údaje
Počet mláďat: mladé bachyně 2–4 selata, starší bachyně 4-8 selat Jméno: prase Třída: savci Řád: sudokopytníci Čeleď: prasatovití Rod: prase

4 Popis V myslivecké praxi se spíše používá název černá zvěř.
Prase divoké je rozšířeno téměř v celé Evropě, chybí jen ve vysokohorských polohách. Prase divoké je poměrně velký sudokopytník. Dospělí samci dorůstají cm a v kohoutku měří cm. Jejich hmotnost je značně různorodá a v jednotlivých oblastech se viditelně liší. V průměru však činí kg.

5 Vzhledem k poměru těla má prase divoké nápadně velkou hlavu a relativně krátké končetiny.
Jeho srst je tvořená hustými štětinami, které ho chrání před nepříznivými vlivy. Její zbarvení kolísá mezi tmavošedou přes hnědou až k černé. Během zimy je srst výrazněji hustší a tmavší. Selata jsou zpočátku hnědá a světle pruhovaná. 

6 Mezi další nápadné znaky prasete divokého patří jeho čtyři výrazné trojhranné špičáky, jež se při dorůstání zahýbají vzhůru. Slouží hlavně jako účinná zbraň při soubojích. U samců dorůstají obvykle 20 cm. Prase divoké má skvěle vyvinutý čich a sluch, jeho nejhůře vyvinutým smyslem je zrak. Prase divoké při bahenní koupeli

7 Prase divoké – neboli černá zvěř je společenská
Prase divoké – neboli černá zvěř je společenská. Sdružuje se po většinu roku do početných tlup. Prase divoké má v oblibě bahnitá místa. Rypákem vyrývá kořínky hlízy, vyhledává lesní plody, požírá larvy hmyzu, obojživelníky i hraboše. Je všežravec.

8 Potrava Mlok skvrnitý Skokan hnědý Rosnička zelená

9 Rozmnožování Samci prasete divokého se nazývají kanci, samice se označují jako bachyně, mláďata jako selata. Samice je březí dnů. Ve střední Evropě vychází většina vrhů na období od března do května. Bachyně se selaty

10 Těsně před vrhem se samice odpojuje od své skupiny a zpět se k ní připojuje až v době, kdy jsou již selata odrostlá. Selatům bachyně předem připraví vystlané lože. Počet selat v jednom vrhu je různý. Nejmladší bachyně mají 2-4 selata, starší 4-8 selat. Bachyně se stará o selata sama. Velmi statečně je brání, a to i před lidmi.

11 Lov Černá neboli rytířská zvěř, jak prase divoké nazývají myslivci, patřilo odedávna k oblíbené lovné zvěři. Doklady o jeho lovu v podobě jeskynních maleb známe již z paleolitu. Ve starém Římě bylo kančí maso oblíbeným pokrmem na hostinách.

12 Lov na černou a jelení zvěř, obvykle ve formě jezdecké štvanice se smečkou psů, byl oblíbenou zábavou šlechty v evropském středověku. Náruživě se mu věnovali i čeští králové  Václav I. a Václav IV. Lov na kance byl nebezpečný, výjimkou při něm nebylo ani usmrcení lovce poraněným zvířetem.

13 V současnosti je prase divoké v České republice nejoblíbenější a nejvíce lovený druh srstnaté zvěře.
Loví se většinou na čekané nebo při společných naháňkách. Zatímco dospělá prasata je povoleno lovit pouze od do , lov selat je možno provádět celoročně.

14 Opakování Nazývá se prase divoké v myslivecké praxi černá zvěř? ANO NE Má prase divoké nejlépe vyvinutý zrak? ANO NE

15 Opakování a) telata b) selata c) jehňata
Jak se nazývají mláďata prasete divokého? a) telata b) selata c) jehňata

16 Opakování a) hnědá, světle pruhovaná b) šedá c) černá
Jaké mají zbarvení mláďata prasete divokého? a) hnědá, světle pruhovaná b) šedá c) černá

17 Opakování Jaká je bachyně máma: a) o selata se nestará
b) stará se o selata sama, statečně je brání c) zůstane s nimi po celý život

18 Zdroje Základy myslivosti, C. Rakušan a kolektiv, Státní zemědělské nakladatelství Praha, ISBN 07 – ČLOVĚK A JEHO SVĚT, Přírodověda pro 4. ročník. Štiková, Věra. NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., ISBN 978–80–7289–211–2. Prase divoke.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Wild Boar Habbitat 3.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Frischlinge mit Bachen.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:

19 Mlok skvrnitý. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]
Mlok skvrnitý. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:  Skokan hnědý. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Rosnička zelená. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Pří_181_Rozmanitosti přírody_Prase divoké Autor: Mgr. Eliška Galíková"

Podobné prezentace


Reklamy Google