Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Viet Nam.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Viet Nam."— Transkript prezentace:

1 Viet Nam

2 Oficiální název VN je Vietnamská socialistická republika.
Má rozlohu přes km2 Nyní už má VN přes 85 milion obyvatel Od severu k jihu je dlouhý téměř 2000 km Hustota zalidnění je dvojnásobně větší než v ČR 230 ubyv./km Hlavní městem je Ha Noi

3 Přírodní poměry ¾ území tvoří lesy a nížiny
Jih je spíše nížinatý a sever hornatý Východní část je obklopen čínským mořem, který je velmi znečištěn lodní dopravou. Pouze některá místa jsou nedotčena, jsou to většinou místa, kam se turisté těžko dostávají. Malou výjimkou je pobřeží v Nha Trang. Nejvyšší horou Vietnamu je Fa Si Pan (hoan Lien Son) Nejvýznamnější řekou je Mekong, který pramení v Číně.

4 Hospodářství Viet Nam bohužel stále patří do zemí třetího světa. Ačkoliv jeho HDP stoupá rychlostí 7%, což je velmi dobré číslo, bude dlouho trvat, než se dostane na úroveň států, jako je Korea nebo Malajsie. Hlavním důvodem současného stavu je „mladost státu“. Začala se formovat na konci 1975, kdy zde skončila americko – vietnamská válka. Ačkoliv v zemi vládnou stále komunisti (jediná politická strana v zemi), země se prosperuje a dobře komunikuje se světem. Nedávnou VN vstoupilo do WTO, což je velmi pozitivní zpráva pro zahraniční investory. Těží se zde černé uhlí, železní rudy, chrom, titan, mangan, zlato, olovo, bauxit a také zemní plyn a ropa. Válka způsobila, že VN je největším dodavatelem kovového šrotu

5 Zemědělství Hlavní plodinou je samozřejmě rýže, která se taky exportuje do celého světa. VN je však na druhém místě v exportu rýže. Na prvním místě je Thajsko. Dalšími významnými plodinami jsou cukrová třtina, banány, ananas, káva, čas, tabák, bataty.

6 Fauna a flora V zemí žije velké množství zvířat – od hmyzu až po tygry. Slon je v této zemi už domestikován. Biodiverzita je velmi vysoká. Už z důvodu, že v zemi jsou pralesy s nedotčené místa, kam se se turisti nedostanou. Právě turisti jsou hlavními ničiteli vn přírody.

7 Pictures

8

9

10

11

12

13

14

15

16


Stáhnout ppt "Viet Nam."

Podobné prezentace


Reklamy Google