Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4.38 Ukazatele aktivity Vytvořeno:10. 10. 2013 Ověřeno: 11. 10. 2013 Třída: 4.OV

2 Financování podniku Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomika Ročník:4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:aktivita, zásoby, tržby, pohledávky, Anotace: Materiál je určen k výuce tematického celku financování podniku v rámci ekonomického vzdělávání.

3 Ukazatele aktivity Vyjadřují výkonnost podnikového majetku a kapitálu.

4 Obrátka zásob tržby Obrátka zásob(počet obratů/rok)= -------------- zásoby Udává počet obrátek za zvolené období. Zásoby musí zabezpečit plynulý chod podniku. Jsou nejméně likvidní složkou z oběžného majetku. Počet obratů je různý podle oborů. Jako přiměřená hodnota se jeví hodnota vyšší než 7.

5 Doba obratu zásob zásoby Doba obratu zásob(dny)= ----------------------- tržby : 360 Doba obratu zásob je různá podle charakteru výroby. Pozitivní je pokles ukazatele.

6 Průměrná doba inkasa pohledávky Průměrná doba inkasa(dny) = ----------------------------- tržby: 360 Ukazatel udává za jak dlouho jsou placeny faktury. Je velmi důležitý z hlediska finančního plánu, plánování peněžních toků. Pokud ukazatel trvale překračuje doby splatnosti, je nutné se zabývat platební kázní odběratelů.

7 Opakování 1.Co vyjadřují ukazatele aktivity? 2.Jak sestavíte ukazatel obrátky zásob? 3.Jaký výsledek je optimální u obrátky zásob? 4.Čím se řídí výsledek doby obratu zásob? 5.K čemu slouží výpočet ukazatele průměrné doby inkasa?

8 Odpovědi na otázky 1. Vyjadřují výkonnost podnikového majetku a kapitálu. 2. Jde o poměr tržeb k zásobám. 3. Výsledek by měl být vyšší než 7. 4. Doba obratu by měla být co nejnižší, ale záleží na charakteru zásob. 5. Ukazatel průměrné doby inkasa sleduje platební kázeň odběratelů.

9 Použité zdroje Janouch,V. ECON Ekonomický software 1994, 1995. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google