Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úloha dopravy v hospodářství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úloha dopravy v hospodářství"— Transkript prezentace:

1 Úloha dopravy v hospodářství
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková

2 Anotace: Materiál obsahuje prezentaci s vysvětlením jednotlivých pojmů týkajících se dopravy a základními informacemi jednotlivých druzích dopravy. Autor: Bc. Jana Kloučková Datum vytvoření: květen 2013 Jazyk: Čeština Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Obor: Zeměpis Tematický okruh: Společenské a hospodářské prostředí Učivo: Úloha dopravy v hospodářství Očekávaný výstup: Zhodnotí přiměřeně strukturu, složky a funkce světového hospodářství, lokalizuje na mapách hlavní světové surovinové a energetické zdroje. Speciální vzdělávací potřeby: Školní atlas světa Klíčová slova: doprava, dopravní cesty, dopravní prostředky Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák II. stupně – 9. ročník Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělání – druhý stupeň – první období Typická věková skupina: 12 – 15 let

3 Pokuste se vysvětlit následující pojmy:
Doprava cílené přemisťování nákladů a osob

4 Pokuste se vysvětlit následující pojmy:
Dopravní cesty technicky zabezpečená trasa pro dopravu nákladů a osob

5 Pokuste se vysvětlit následující pojmy:
Dopravní prostředky zařízení, umožňující dopravu nákladů a osob po dopravních cestách

6 Pokuste se vysvětlit následující pojmy:
Spoje přeprava zpráv a informací

7 Pokuste se vysvětlit následující pojmy:
Hustota dopravních cest poměr mezi délkou komunikací (v km) a počtem obyvatel (v obyvatel) poměr mezi délkou komunikací a rozlohou území

8 DRUHY DOPRAVY Silniční doprava
Výhody: stavba silnic je levnější než stavba jiných dopravních cest. Nevýhody: výfukové plyny, hluk. Nejdelší dálniční síť se nachází v USA. Nejvyšší motorizace (počet vozidel na obyvatel) je v Monaku, USA, Islandu a Lucembursku.

9 DRUHY DOPRAVY Železniční doprava:
Relativně nízká spotřeba energie ve srovnání se silniční dopravou. Ve vyspělých zemích se délka železnic zkracuje, nevyužívané tratě se ruší. Nejhustší železniční síť je ve střední Evropě.

10 DRUHY DOPRAVY Námořní doprava:
Největší frekvence námořní dopravy je v Atlantském oceánu mezi Evropou a Severní Amerikou, dále také z Perského zálivu do ostatních zemí. V námořní dopravě jsou velmi důležité průplavy, které zkracují námořní cesty, např. Suezský či Panamský průplav.

11 DRUHY DOPRAVY Letecká doprava: Potrubní doprava:
Nerychlejší druh dopravy. Nejfrekventovanější úsek je mezi Severní Amerikou a západní Evropou. Potrubní doprava: Slouží k přepravě tekutých a plynných látek. Ropovody, plynovody. Družba, Ingolstadt.

12 Autorem fotografií je Bc. Jana Kloučková.

13 Použité zdroje: Vypracovala, pokud není uvedeno jinak, Bc. Jana Kloučková V Obříství, květen 2013


Stáhnout ppt "Úloha dopravy v hospodářství"

Podobné prezentace


Reklamy Google