Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ochrana při přetížení kabelů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ochrana při přetížení kabelů"— Transkript prezentace:

1 Ochrana při přetížení kabelů
Jana Liďáková Nina Volmutová

2 Obsah Ochrana při přetížení kabelů
Ochrana paralelních vodičů před přetížením Chránění proti proudovým přetížením

3 Ochrana při přetížení kabelů
Jistící prvky slouží k tomu, aby přerušily každé přetížení ve vodičích obvodů. Vychází se ze základní teploty okolí. Pro koordinaci mezi vodičem a jistícím prvkem musí být splněny tyto dvě následující podmínky: 1) lb < In < Iz 2) I2 < 1,45 Iz

4 Jištění před přetížením se zajistí volbou jistícího prvku tak, že jeho jmenovitý nebo nastavený proud je menší, nejvýše však rovný dovolenému proudu vodiče nebo kabelu.  Vynechání jištění proti  přetížení se doporučuje u obvodů, kde by odpojení mohlo vyvolat nebezpečí. Jištění proti přetížení a zkratu se neprovádí u obvodů s velkými proudy. Přiřazení jistících přístrojů je neoddělitelné od volby průřezu vodiče.

5 Je nutno dodržet následující postup: 1
Je nutno dodržet následující postup: 1. stanovit výpočtový proud obvodu, 2. zvolit jistící přístroj s ohledem na jeho jmenovitý proud, 3. stanovit průřezy vodičů ( fázových, středních, ochranných ), 4. vypočítat zkratový proud a ověřit zda vodiče vyhovují, 5. ověřit v sítích TN, že zkratový proud způsobí včasné odpojení obvodu s poruchou, 6. ověřit selektivitu jištění, 7. ověřit úbytek napětí.

6 Ochrana paralelních vodičů před přetížením
Rozdělení proudů mezi paralelní kabely závisí na jejich impedanci. Pro silné jednožilové kabely je reaktanční složka impedance větší než rezistanční. Pro celkem n paralelních vodičů, je dovolené proudové zatížení IBk vodiče k dáno vztahem:

7 Příklad nepříznivého uspořádání jednožilových kabelů
V případě jednožilových kabelů závisí impedance na vzájemné poloze kabelů a také na konstrukci kabelu. Příklad nepříznivého uspořádání jednožilových kabelů Ekonomičtějším způsobem, než snížení celkového zatížení, by mohlo být i provedení zákrutu kabelů jednotlivých fází, obdobně jako se provádí zákrut (transpozice) fází u vedení vvn. Zákrut tří paralelních jednožilových kabelů sloužících jako vedení jedné fáze

8 Chránění proti proudovým přetížením
Chránění musí zajistit dostatečnou životnost vodičů a jejich izolací vystavených tepelným účinkům proudů, působících dlouhodobě. Při chránění proti proudovému přetížení vycházíme z dovoleného proudového zatížení IZ IZ = k1 · k2 · ...ki · IN [A] Pro použití vypínací charakteristiky ochrany záleží také na tom, ve kterém místě sítě vn se chráněný prvek nachází.

9 U chránění kabelových vedení proti proudovým přetížením dávám přednost závislým charakteristikám. Je to velmi dobře proveditelné tam, kde jsou digitální ochrany provozovány ve spolupráci s řídicím systémem. Popud závislé proudové ochrany je možné použít pro signalizaci, že zařízení je přetíženo, a že došlo k rozběhu závislé proudové ochrany. Při použití vhodného typu závislé charakteristiky můžeme dosáhnout toho, že obsluha má čas na úpravu provozu.

10 Reference proti-proudovym-pretizenim vodicu-a-kabelu-proti-nadproudum-cid65331/ Grym, R.: Chránění II. IRIS 2004

11 Děkujeme za Pozornost


Stáhnout ppt "Ochrana při přetížení kabelů"

Podobné prezentace


Reklamy Google