Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Na louce Dřeviny a byliny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Na louce Dřeviny a byliny."— Transkript prezentace:

1 Na louce Dřeviny a byliny

2 dřevina – trnka obecná Trnitý keř s elipsovitými, zubatými listy. Kvete v březnu a dubnu. Květy jsou v hustých svazcích i jednotlivě, rozvíjejí se dříve než listy. Jsou čistě bílé a voní po mandlích. Plody jsou kulovité temně modré peckovice trpce nakyslé chuti. Roste na suchých loukách, při cestách. Plody jsou chutné po přejití mrazem a obsahují hodně vitamínu C.

3 dřevina – hloh obecný Keř či menší strom s červenohnědými větvemi a mělce laločnatými, zubatými listy. Větve mají až dva centimetry dlouhé trny. Najdeme ho na mezích. Kvete v květnu a červnu. Květy jsou bílé nebo růžové. Plodem jsou kulovité červené malvičky.

4 bylina – pryšec chvojka
Vytrvalá bylina s větveným dřevnatým oddenkem a trsnatou přímou lodyhou. Kvete v dubnu a květnu žlutými květy, které tvoří mnohoramenný okolík. Plodem je jemně bradavčitá tobolka. Roste hojně na sušších pastvinách, mezích a stráních. Po utržení bíle mléčí.

5 bylina – řeřišnice luční
Vytrvalá bylina má krátký oddenek a přímou dutou lodyhu. Přízemní složené listy vytváří v chudé růžici. Kvete od dubna do července v bohatém nafialovělém či bílém hroznu, zřetelně fialově žilkovaném. Žlutohnědá semena má protáhle vejčitá. Hojně roste na vlhkých loukách.

6 bylina – rozrazil rezekvítek
Vytrvalá bylina roste hojně na loukách, na mezích a pastvinách. Má chlupatou, chudě větvenou lodyhu s vroubkovaně pilovitými listy. Kvete v květnu a červnu sytě modrými květy. Plodem je tobolka.

7 bylina – barborka obecná
Dvouletá lysá bylina roste hojně na loukách na půdách chudších na živiny. Kvete od května do července zlatožlutými květy v hustých květních hroznech. Plodem jsou odstálé šešule na krátkých stopkách. Z mladých listů rostliny se dříve připravoval salát, proto se barborka pěstovala na vesnických zahrádkách.

8 bylina – kohoutek luční
Vytrvalá bylina s téměř lysou lodyhou. Vstřícné listy jsou podlouhle kopinaté. Kvete od května do července. Řídká květenství tvoří velké růžově červené květy. Plodem je vejčitě kulovitá tobolka. Roste dost hojně na vlhkých loukách.

9 bylina – rdesno hadí kořen
Vytrvalá bylina s tlustým oddenkem a jednoduchou lodyhou. Podlouhle vejčité listy jsou špičaté, na okraji drobně vroubkované, přízemní řapíkaté, lodyžní přisedlé. Roste na vlhkých loukách. Kvete od května do srpna světle růžovými květy. Plod je leskle hnědý.

10 bylina – vikev plotní Vytrvalá bylina s větveným oddenkem a přímou lodyhou. Roste hojně na loukách, okrajích cest, v křovinách. Kvete od května do srpna špinavě fialovými květy, které jsou po třech až šesti v úžlabí listů. Svými úponkami se přidržuje okolních rostlin a šplhá vzhůru.

11 bylina – pryskyřník prudký
Prudce jedovatá vytrvalá bylina. Přízemní listy má dlouze řapíkaté. Kvete od května do září. Květy má leskle zlatožluté, plodem je nažka. Roste hojně na vlhčích loukách, pastvinách a travnatých místech. Po odkvetlých pampeliškách jsou mnohé louky zbarveny žlutě právě pryskyřníky.

12 bylina – štírovník růžkatý
Vytrvalá bylina s mnohohlavým oddenkem a poléhavou lodyhou. Roste hojně na loukách, pastvinách, okrajích cest a křovinatých stráních. Kvete od května do září sytě žlutými, velkými, krátce stopkatými květy v chudých okoličnatých květenstvích.

13 bylina – bodlák obecný Dvouletá bylina s ostnitou lodyhou a podlouhle kopinatými listy kvete od června do září růžovofialovými květy. Roste roztroušeně na výslunných pastvinách zejména v teplejších oblastech. Tyto bodláky jsou obvykle nejvyššími rostlinami na loukách spásaných dobytkem.

14 bylina – kopretina bílá
Vytrvalá bylina s přímou jednoduchou lodyhou a jednoduchými zubatými listy. Dolní listy jsou řapíkaté, horní přisedlé. Kvete od června do října žlutobílými květy. Plodem jsou nažky. Roste hojně na loukách, stráních a pastvinách.

15 bylina – čekanka obecná
Vytrvalá bylina s tuhou větvenou lodyhou roste hojně podél cest, na pastvinách a mezích. Řapíkaté přízemní listy vyrůstají v růžici, lodyžní jsou přisedlé. Kvete od července do října modrými květy. Plodem je nažka.

16 Léčivá bylina – sedmikráska obecná
Vytrvalá bylina se vzpřímeným stvolem. Podlouhlé listy jí vyrůstají v přízemní růžici. Kvete od března do listopadu bílorůžovými květy se žlutým středem. Trubkovité květy vytvářejí malé plody. Velmi hojně roste na loukách. Patří mezi léčivé rostliny – využívá se například při kašli, kožních nemocech a k čištění krve.

17 Léčivá bylina – pampeliška lékařská
Vytrvalá bylina roste na loukách a pastvinách. Listy tvoří přízemní růžice, stvoly jsou bezlisté, po utržení z nich vytéká mléčí. Kvete od dubna do srpna zlatožlutými květy. Po dozrání se utváří deštníkovitý bílý chmýr, který je roznášen větrem. Z mladých listů můžeme zjara připravovat chutný salát. Léčivý je kořen, z květů se připravuje med.

18 Léčivá bylina – mochna husí
Vytrvalá bylina s tlustým oddenkem a dlouhými lodyhami – plazivými, často kořenujícími. Roste hojně na pastvinách. Kvete od května do srpna zlatožlutými květy na dlouhých stopkách. Patří mezi léčivé rostliny – tlumí křeče svalstva při zažívacích potížích.

19 Léčivá bylina – řebříček obecný
Vytrvalá bylina s přímou lodyhou roste hojně na loukách a pastvinách. Kvete od června do října špinavě bílými květy v hustých květenstvích. Tehdy jsou lodyhy hustě větvené a bohatě listnaté. Bylina vydává aromatickou vůni. Patří mezi léčivé rostliny. Mladé listy jsou používány do bylinných tvarohů a másel, polévek a zeleninových salátů.

20 Léčivá bylina – bedrník obecný
Vytrvalá bylina s oblou jemně rýhovanou lodyhou. Složené listy má dole dlouze řapíkaté, u horních je čepel zakrnělá. Kvete od července do září drobnými bílými a růžovými květy, které vytváří okoličnatá květenství. Roste velmi hojně na stráních, mezích, pastvinách a na suchých loukách. Jako léčivá bylina se využívá při zánětech horních cest dýchacích.

21 Zopakujeme si Z plodů které rostliny můžeme vyrobit marmeládu?
a) vikev plotní b) trnka obecná c) hloh obecný Která rostlina se využívá jako pícnina? a) štírovník růžkatý b) pryskyřník prudký c) kohoutek luční Která z lučních rostlin se využívá jako léčivka? a) bodlák obecný b) mochna husí c) sedmikráska obecná 1 b) 2 a) 3 c)

22 Zdroje V prezentaci byly použity s laskavým svolením autora obrázky a fotografie z výukového programu Přírodní společenství (vydala firma Pachner Praha, 2002).


Stáhnout ppt "Na louce Dřeviny a byliny."

Podobné prezentace


Reklamy Google