Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava."— Transkript prezentace:

1 Společenské a hospodářské prostředí

2 Doprava

3 Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava

4 Význam a postavení dopravy Doprava slouží k přepravě materiálů, produktů, surovin. Velký podíl na dopravě má i přeprava lidí. Doprava propojuje všechny lidské činnosti. Dobře vybudovaná dopravní infrastruktura je předpokladem dalšího rozvoje. Výkon dopravy se neustále zvyšuje. Doprava zatěžuje životní prostředí. Napadá tě, jak?

5 Dopravní cesty Dopravní cesty vedou po souši, moři a ve vzduchu. Mezi pevninské cesty patří : silnice, železnice a vnitrozemské vodní cesty.silnice železnicevnitrozemské vodní cesty Dalšími dopravními cestami jsou námořní a letecké linky. Srovnej údaje - hustota dopravní sítě v přepočtu na plochu a v přepočtu na počet obyvatel.

6 Osobní a nákladní přeprava Kvalitní přeprava osob a nákladů je jeden z pilířů každého hospodářství. Co by jsi zařadil mezi základní předměty přepravy nákladní dopravy? Která doprava dosahuje největšího přepravního výkonu? Přeprava osob se liší, pokud se uskutečňuje v pracovních nebo volných dnech. Napadne Tě, jak?

7 Otázky a úkoly V čem spočívá význam dopravy? Jak by jsi rozdělil dopravu? Uveď příklady dopravních cest. Co je hlavním předmětem přepravy u nákladní dopravy? Jaké ukazatele nám slouží k charakteristice dopravy?

8 Silnice Silnice jsou umělé cesty se zpevněným povrchem. Velký rozmach silnic nastal v Římské říši. Kvalita silnic je regionálně odlišná. Nejlepší silniční síť najdeme v Itálii, Německu a v USA.

9 Železnice Železnice jsou kolejové dráhy První železnice vznikly v Anglii Železnice na světě mají různé rozchody

10 Vnitrozemské vodní cesty Vnitrozemské vodní cesty najdeme na řekách, jezerech a průplavech. Výškové rozdíly hladin jsou překonávány v plavebních komorách. Mnohdy jsou vnitrozemské vodní cesty využívány i námořní dopravou. Najdeš v atlase příklady vnitrozemských vodních cest?


Stáhnout ppt "Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava."

Podobné prezentace


Reklamy Google