Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Společenské a hospodářské prostředí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Společenské a hospodářské prostředí"— Transkript prezentace:

1 Společenské a hospodářské prostředí

2 Těžební průmysl

3 Obsah 1. Paliva 2. Rudy 3. Ostatní nerostné suroviny
4. Těžba a spotřeba nerostných surovin 5. Otázky a úkoly

4 Podíl na celkové spotřebě v % Dřevo a nevyčerpatelné zdroje
Paliva Mezi hlavní paliva patří : dřevo ,uhlí, ropa, zemní plyn a jaderné palivo. Podíl jednotlivých paliv na celkové spotřebě v roce : Zdroje Podíl na celkové spotřebě v % Dřevo a nevyčerpatelné zdroje 9 Uhlí 28 Ropa 25 Zemní plyn 22 Vodní energie 6 Jaderná energie 10 Jmenuj hlavní výhody a nevýhody jednotlivých paliv. Jak se liší dopad na životní prostředí při využití jednotlivých paliv? Naleziště paliv na jednotlivých kontinentech.

5 Rudy Které suroviny by jsi ještě zařadil mezi rudy?
Z rud se taví kovy. Jsou často nahrazované umělými materiály. Mezi nejvýznamnější rudy patří : železná ruda, bauxit, měď, olovo, zinek, cín a vzácné kovy. V následující tabulce jsou uvedené nejvýznamnější oblasti těžby těchto rud : Železná ruda Rusko, Brazílie, Čína a Austrálie Bauxit Austrálie, Guinea, Jamajka a Brazílie Měď Západ Severní a Jižní Ameriky, měděný pás v Africe Olovo a zinek Kanada, USA, Rusko a Austrálie Cín Východní a jihovýchodní Asie Zlato JAR, Rusko, USA a Austrálie Stříbro Mexiko, Peru, USA Které suroviny by jsi ještě zařadil mezi rudy? Najdi nejvýznamnější lokality.

6 Ostatní nerostné suroviny
Ostatní nerostné suroviny můžeme rozdělit na chemické, stavební keramické a sklářské. Příklady těchto surovin najdeme v tabulce: Vápencový lom Chemické suroviny Sůl kamenná, draselná, síra, fosfáty Stavební suroviny Písek, kámen, vápenec Keramické suroviny Kaolín , jíly, živec Sklářské suroviny Sklářské písky Těžba jílů

7 Těžba a spotřeba nerostných surovin
Naleziště nerostných surovin je spojeno s geologickým vývojem. Ve vyspělých zemích jsou naleziště již většinou vyčerpána. Probíhá neustálý geologický výzkum. Místo spotřeby surovin neodpovídá jejich těžbě. Které oblasti světa jsou zaměřené na spotřebu a které na těžbu? Popiš aktuální surovinovou situaci v USA, Evropě a Japonsku.

8 Otázky a úkoly 1. Na čem je závislý výskyt surovin?
2. Jak dělíme suroviny? 3.Které suroviny zařadíš mezi paliva? 4. Popiš surovinovou situaci ve vyspělém a rozvojovém světě? 5. Dokážeš nastínit další pravděpodobný vývoj surovinové problematiky?

9 Afrika Uhlí Ropa a zemní plyn Jaderná paliva

10 Severní Amerika Uhlí Ropa a zemní plyn Jaderná paliva

11 Jižní Amerika Uhlí Ropa a zemní plyn Jaderná paliva

12 Uhlí Ropa a zemní plyn Jaderná paliva Asie

13 Austrálie Uhlí Ropa a zemní plyn Jaderná paliva

14 Evropa Uhlí Ropa a zemní plyn Jaderná paliva


Stáhnout ppt "Společenské a hospodářské prostředí"

Podobné prezentace


Reklamy Google