Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 STŘEDOTLAKÉ VODNÍ DÍLO
OB21-OP-STROJ-SPS-SVE-M-4-009

3 STŘEDOTLAKÉ VODNÍ DÍLO
Středotlaké vodní dílo využívá spádu od 20 do 100 m Charakteristické provedení : říční schéma s přehradou derivační schéma s derivačním kanálem o volné hladině pro nižší spády s tlakovým přivaděčem pro vyšší spády Používané vodní motory závisí na spádu a průtoku : Kaplanovy turbíny Francisovy turbíny

4 STŘEDOTLAKÉ VODNÍ DÍLO
Obvyklý typ říční středotlaké vodní elektrárny se skládá: přehradní hráze, t.j vodní stavby, která zadržuje vodu strojovny, obsahující: vodní turbíny alternátory, Turbíny s alternátory jsou vždy umístěné na společném hřídeli.

5 STŘEDOTLAKÉ VODNÍ DÍLO
Hráz přehrady bývá většinou tvořena litým betonem. Uvnitř hráze se nachází revizní, větrací a drenážní chodby (pro odvod prosakující vody). Ocelovým potrubím je voda vedena k vodním turbínám. Vstup vody do potrubí je opatřen čisticím zařízením zvaným česle a rychlouzávěrem, který při poruše uzavře přívod vody. Elektrárna se nachází pod přehradní hrází, nebo je do ní vestavěna.

6 STŘEDOTLAKÉ VODNÍ DÍLO
Přehradou lze vzdout vodu až do výše 100 m. Proto takovým elektrárnám říkáme středotlaké. V České Republice je dnes většina vodních elektráren postavena právě při přehradách. Slapská přehrada Lipenská přehrada Přehrada Orlík Přehrada Kamýk Přehrada Mohelno

7 STŘEDOTLAKÉ VODNÍ DÍLO
Derivační vodní elektrárny Říční derivační elektrárny, využívají přirozeného toku řeky. Část toku řeky je odkloněna kanálem k elektrárně a usměrněna k turbínám, které pohánějí generátor vyrábějící elektrickou energii.

8 STŘEDOTLAKÉ VODNÍ DÍLO
Přívodním kanálem získává voda větší výškový rozdíl. K zadržení určitého množství vody lze použít přehradu nebo odklonění kanálem. Sklon je menší než průměrný sklon řečiště, čímž se na konci derivačního kanálu vytvoří spád mezi tímto kanálem a původním řečištěm. Počasí a sezonní kolísání výšky hladiny řeky může způsobovat značné změny produkované energie.

9 STŘEDOTLAKÉ VODNÍ DÍLO
Další možností přívodu vody k vodnímu dílu je využití uzavřeného přívodního potrubí, které může být umístěno na povrch nebo v zemi.

10 STŘEDOTLAKÉ VODNÍ DÍLO
Ne všechna díla jsou konstruována typickým způsobem. Často místní okolnosti donutí projektanta či stavitele ke komplikovaným řešením. V minulosti to bylo zejména při postupném rozšiřování základního díla.

11 STŘEDOTLAKÉ VODNÍ DÍLO
Ukázka stavby nového potrubního a otevřeného přivaděče

12 Použitá literatura BOLEK,A., KOCHMAN,J. aj. Části strojů
2. svazek vydání, Praha: SNTL, 1990 DOLEČEK,J., HOLOUBEK,Z., Strojnictví 1 pro SOU, 1. vydání Praha : SNTL, 1988 KŘÍŽ, R., Strojírenská konstrukce 1. 1. vydání, Praha: SNTL, 1986


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google