Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením Téma:Počítačová grafika – AutoCAD 1. Základní pojmy Ročník:1. – 4. Datum vytvoření:červen 2013 Název:VY_32_INOVACE_14.3.04.ICT Anotace: Seznámení s prací v aplikaci pro kreslení technických výkresů – úvod, základní pojmy. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 8. Díky animaci a grafické dokumentárnosti je žák tématem provázen krok za krokem, což u náročného grafického softwaru AutoCAD napomáhá lepšímu porozumění tématu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Kontrolní otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA AutoCAD 1 ZÁKLADNÍ POJMY

3 ÚVOD AutoCAD AutoCAD je obchodní název pro grafický vektorový program společnosti AUTODESK a převážně je určen pro tvorbu technických výkresů. Seznámíme se s prostředím, ovládacími panely a základními pojmy užívanými při práci.

4 PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ

5

6

7 PANELY NÁSTROJŮ

8 PANELY NÁSTROJŮ

9 ZÁKLADNÍ POJMY Příkaz Povel pro zadání jednoduchého úkolu. Ikona Malý obrázek, jehož motivem je symbol příslušného příkazu. Entita Jednoduchý matematicky přesně definovaný geometrický tvar (úsečka, oblouk apod.) Objekt Obraz složený z více entit do jednoho celku.

10 ZÁKLADNÍ POJMY Entity

11 Objekty

12 Meze výkresu Plocha vymezená dvěma diagonálními body. Lze ji znázornit tzv. rastrem. Rastr, mřížka Soustava vyznačených bodů v rovině na ploše vymezené uživatelem ke kreslení.

13 Meze výkresu Meze výkresu Plocha vymezená dvěma diagonálními body. Lze ji znázornit tzv. rastrem. Rastr Rastr, mřížka Soustava vyznačených bodů v rovině na ploše vymezené uživatelem ke kreslení. Souřadnicový systém Souřadnicový systém Každý bod na ploše je definován dvěma čísly, oddělenými čárkou. První číslo udává velikost souřadnice x (vodorovně) od počátku, druhé pak vzdálenost od počátku y (vertikálně). Např. počátek je dán takto: 0,0.

14 ZÁKLADNÍ POJMY Meze výkresu Plocha vymezená dvěma diagonálními body. Lze ji znázornit tzv. rastrem. Rastr, mřížka Soustava vyznačených bodů v rovině na ploše vymezené uživatelem ke kreslení. Souřadnicový systém Každý bod na ploše je definován dvěma čísly, oddělenými čárkou. První číslo udává velikost souřadnice x (vodorovně) od počátku, druhé pak vzdálenost od počátku y (vertikálně). Např. počátek je dán takto: 0,0.

15 PRVNÍ PŘÍKAZY Nastavení barvy pozadí kreslicí plochy ZZ nabídky Nástroje vybereme Možnosti…

16

17 PRVNÍ PŘÍKAZY Nastavení barvy pozadí kreslicí plochy ZZ nabídky Nástroje vybereme Možnosti… NNa kartě Zobrazení, Prvky okna, klikneme na tlačítko Barvy… ZZobrazí se dialogové okno s nabídkou, kde vybereme z roletkové nabídky Barva: bílá KKlikneme na Použít & zavřít a OK.

18

19

20

21 Použité zdroje: LIŠKA, Jan a Jaroslav SCHWARZ. AutoCAD LT 2000 CZ: podrobná příručka. Vyd. 1. Praha: Computer Press, 2000, 289 s. ISBN 80-722-6241-6. Autorem všech částí tohoto učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jiří Gregor. Většinu obrázků autor zhotovil skenováním (nástroj „Výstřižek“) a úpravou v programu pro rastrovou grafiku.


Stáhnout ppt "Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google