Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technologické centrum AV ČR a projekt PACITA Zastoupení EK v ČR 10. července 2012 Lenka Hebáková Oddělení strategických studií Technologické centrum AV.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technologické centrum AV ČR a projekt PACITA Zastoupení EK v ČR 10. července 2012 Lenka Hebáková Oddělení strategických studií Technologické centrum AV."— Transkript prezentace:

1 Technologické centrum AV ČR a projekt PACITA Zastoupení EK v ČR 10. července 2012 Lenka Hebáková Oddělení strategických studií Technologické centrum AV ČR

2 2 Technologické centrum AV ČR: Základní informace Technologické centrum AV ČR: od r. 1994 klíčovým národním pracovištěm pro výzkumnou a inovační infrastrukturu a provádí orientovaný výzkum v oblasti VTI 4 oddělení – NICER, PPTT, CZELO, STRAST (13). STRAST: analytické a koncepční podklady pro strategické rozhodování v oblasti VaVaI na všech úrovních Projekty: MŠMT od 2004 (STRAST, CZERA) + ÚV (AKCENT) mezinárodní projekty (Erawatch, TrendChart, ObservatoryNANO, iKnow, PACITA..) Spolupráce: 1)MŠMT, MPO, RVVI, MMR, TA ČR; 2)EK – JRC (IPTS) + DG RTD, UNIDO, OECD, Technopolis, ETEPS,.. Technologické centrum AV ČR: potenciál iniciovat/realizovat vytvoření české TA jednotky ve střednědobém horizontu (manažerská zkušenost z oblasti VTI: NPV I-III, NP VaVaI, NIS, Priority2030,..)

3 3 PACITA: Základní informace a cíle Cíle: Posílit využití výsledků vědy a výzkumu jakožto podkladu pro politické rozhodování (science based policy-making) Zvýšit zájem veřejnosti o vědu a technologie PACITA = Parliaments and Civil Society in Technology Assessment FP7, MML, Věda ve společnosti, téma (P)TA 15 partnerů pod vedením DBT (8 členů EPTA); 4/11-3/15 Politika Věda a technologie Široká veřejnost Zintenzívnit dvoustrannou komunikaci mezi vědci a rozhodovací sférou. Zahrnout společenské aspekty a etiku do výzkumu a vývoje nových technologií.

4 4 2. PACITA: Téma a přínosy projektu Technology Assessment je vědecký, interaktivní a komunikativní proces, který má za cíl přispět k utváření veřejných a politických názorů na nové technologie a výsledky VaV. Přínosy: Analýza a srovnání TA institucí v Evropě Vytvoření komplexního systému školení o PTA Vytvoření web portálu o výsledcích evropských TA expertíz Ustavení diskuzní platformy o institucionalizaci TA jednotky v zemích, které ji zatím nemají formálně ustavenou Úzká spolupráce s experty a rozhodovací sférou Výměna zkušeností mezinárodních týmů (koncept MML)

5 5 2. PACITA: Akce 16. duben 2012 1. Český národní seminář PACITA v TC duben/květen 2012 Řízené rozhovory 18. červen 2012 Parlamentní debata v Kodani 25.-28. červen 2012 Letní škola v Lutychu srpen 2012 Národní studie o potenciálu TA v ČR 19.-21. září 2012 Školení o TA v Lisabonu 24. září 2012 2. Český národní seminář PACITA s PČR 15.-16. listopad 2012 Seminář o srovnání PTA v Karlsruhe 13.-15. březen 2013 1. PACITA konference o TA v Praze únor 2015 2. PACITA konference o TA v Berlíně Více na www.pacitaproject.euwww.pacitaproject.eu

6 6 Otázky? Mgr. Lenka Hebáková (hebakova@tc.cz) Odd. strategických studií TC AV ČR http://www.tc.cz http://www.pacitaproject.eu Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Technologické centrum AV ČR a projekt PACITA Zastoupení EK v ČR 10. července 2012 Lenka Hebáková Oddělení strategických studií Technologické centrum AV."

Podobné prezentace


Reklamy Google