Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TRACHOM.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TRACHOM."— Transkript prezentace:

1 TRACHOM

2 CHARAKTERISTIKA Těžká infekční forma zánětu spojivek způsobena CHLAMIDIEMI - mikroorganismy podobné bakteriím, ale podobně jako viry odkázané na život uvnitř napadené buňky. Způsobují řadu nemocí u ptáků (psitakóza, ornitóza), které se mohou přenášet i na člověka. Jiné druhy způsobují trachom (forma zánětu spojivek) a pohlavně přenášené nemoci (záněty močového a pohlavního systému, lymfogranulom venerický). Léčebně jsou účinná antibiotika

3 VÝSKYT Na celém světě, zejména ve venkovských oblastech rozvojových zemí tropů a subtropů. Střední východ, severní a subsaharská Afrika, Indie, Čína, jihovýchodní Asie a Jižní Amerika jsou místa endemického výskytu trachomu.

4 Nákaza Přímo – dotyk kontaminované věci(kapesník,ruka) s okem,nebo jeho sekrety. V endemických oblastech je častým zdrojem moucha.

5 Diagnostika Zánět způsobuje zjizvení spojivky,které deformuje oční víčka a řasy.Tím dochází ke chronické abrazi(obrušování) rohovky se zhoršením zraku,poté i slepotě.

6

7 LÉČBA Nejúčinnější je lokální antibiotická terapie - tetracyclinové a erytromycinové masti a také celková terapie sulfonamidy nebo antibiotiky v aktivním stadiu onemocnění.


Stáhnout ppt "TRACHOM."

Podobné prezentace


Reklamy Google