Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače"— Transkript prezentace:

1 Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
jednotlivé typy klávesnic se odlišují svou velikostí a tvarem počtem, uspořádáním a popisem kláves mechanickým provedením kláves (spínače, kapacitní, membránové, Hallovy snímače, ...) rozhraním obvykle je klávesnice připojena k základní desce počítače prostřednictvím konektoru PS/2 nebo pětikolíkového konektoru DIN (dříve) nebo je připojení klávesnice přes USB nebo bezdrátově při každém stisku klávesy je vyvoláno přerušení a následně provedena obslužná rutina tohoto přerušení

2 Klávesnice

3 Myš polohovací zařízení určené k ovládání pozice kurzoru na obrazovce
obvykle je její činnost založena na optomechanickém principu snímání pohybu kulička umístěná uvnitř myši se třením o podložku uvádí do pohybu, přičemž její otáčení snímá soustava dvou válečků pohyb obou válečků je snímán optoelektronickými čidly, jejichž signály jsou následně vyhodnocovány a převáděny na informace o rychlosti a směru pohybu myši k počítači se obvykle připojuje prostřednictvím sériového rozhraní, PS/2 nebo USB nebo bezdrátově existují i myši bezkuličkové, bezdrátové atd.

4 Anatomie počítačové myši

5 Trackball Trackball – kulový ovladač, který bývá součástí klávesnice přenosných počítačů (uživatel pohybuje přímo kuličkou myši – „myš vzhůru nohama“)

6 Trackpoint Trackpoint – „kolík“ na klávesnici, který se natáčí a způsobuje tak pohyb kurzoru

7 Touchpad Touchpad – dotyková destička, která umožňuje ovládat kurzor lehkým pohybem prstu po destičce

8 Tablet Tablet může znamenat:
Tablet (počítač) – počítač ve tvaru desky s dotykovou obrazovkou Tablet (polohovací zařízení) – zařízení sloužící k přenosu kreseb rukou přímo do počítače Tablet PC – mezistupeň mezi notebookem a kapesním počítačem, nejčastěji notebook s dotykovou obrazovkou

9 Tablet (počítač) Tablet je označení pro přenosný počítač ve tvaru desky s integrovanou dotykovou obrazovkou, která se používá jako hlavní způsob ovládání. Místo fyzické klávesnice se často používá virtuální klávesnice na obrazovce nebo psaní pomocí stylusu.

10 Tablet (polohovací zařízení)
Tablet je polohovací zařízení skládající se z pevné podložky s aktivní, zpravidla obdélníkovou plochou a z pohyblivého snímacího zařízení v podobě bezdrátového pera nebo tak zvaného puku (obdoba myši s nitkovým křížem a tlačítky). Tato počítačová vstupní periferie umožňuje ovládat počítač podobným způsobem jako počítačová myš (ovládání kurzoru), v případě pera je použitelná i ke kreslení volnou rukou, s pukem pak může sloužit i k digitalizaci výkresové předlohy. Používá se zejména v CADu či grafických programech. Moderní tablety jsou citlivé i na tlak a je možné měnit tloušťku a charakter čáry v závislosti na tlaku na hrot pera.

11 Tablet PC Tablet PC je mezistupněm mezi notebookem a kapesním počítačem. Podle původních představ se mělo jednat o jednoúčelový přenosný počítač s vysokou výdrží baterií a s dotykovým displejem. Původní představy se však postupem času vytratily a současné Tablet PC jsou v podstatě klasické notebooky se všemi výhodami i nevýhodami. Jediné, co z původní představy zůstalo, je dotykový displej.

12 Herní ovladače Joysticky (pákové ovladače) analogové digitální
Gamepady Volanty


Stáhnout ppt "Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače"

Podobné prezentace


Reklamy Google