Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rodinné finance Ing. Petr Ježek, Ph.D. FSE UJEP 2010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rodinné finance Ing. Petr Ježek, Ph.D. FSE UJEP 2010."— Transkript prezentace:

1 Rodinné finance Ing. Petr Ježek, Ph.D. FSE UJEP 2010

2 O tématu Kurz Rodinné finance je věnován finanční a ekonomické problematice v rodinách jako základních a přirozených komunitách a sociologických jednotkách. Používá a rozvíjí základní znalosti z oblasti financí v prostředí rozhodování rodiny o použití financí jako způsobu zajištění životních potřeb rodiny. Předpokládá úspěšné absolvování základního kurzu financí.

3 Tématická struktura Jednotlivec, domácnost a rodina Životní potřeby v rodině Finanční zdroje rodiny Rodinný rozpočet Rizika v rodině Řízení výdajů Řízení příjmů Technické aspekty rodinných účtů Rodinná politika Alternativní koncepce

4 Základní pojmy Rodina Domácnost Jednotlivec Sociologická jednotka Ekonomická jednotka Reprodukční funkce Mezigenerační solidarita Pracovní příjem Sdílení aktiv

5 Rodina základní sociologická jednotka (komunita)  vícegenerační  příbuzensky definovaná  pohlavně heterogenní biologická (reprodukce) x náhradní (adopce) dělba rodinných funkcí a rolí dvou až čtyřgenerační model Je náhradní rodina funkční jako biologická?

6 Jednotlivec a rodina Člen rodiny  akceptuje rodinnou funkci a roli egoismus jako překážka!  podílí se na sdílených činnostech vědomí svého podílu odpovědnosti  Vstupuje do interakcí s okolím rodiny jako člen rodiny sám za sebe (např. dospělý před právem) Nečlen rodiny  osamělý (osiřelý)  opustivší rodinu (neakceptoval funkce a role)

7 Domácnost a rodina Domácnost jako základní ekonomická jednotka  sdílení společného prostoru a souvisejících činností  spotřební a pracovně nabídková role  absence mimoekonomických aspektů ekonomy Rodina může sdílet společnou domácnost, ale může jí přesahovat a vytvářet více domácností. Rodina nutně nezaniká, zanikne-li domácnost. Rodinné funkce lze plnit i mimo domácnost. Čím je výživné z hlediska rodinných funkcí?

8 Rodinné funkce a role Reprodukční funkce  role biologických rodičů pro zachování druhu Ekonomická funkce  role „správce“ (výchova dětí, péče o seniory, vedení domácnosti)  role „lovce“ (zajištění životních potřeb zejména ekonomickými výdělečnými aktivitami) Funkce se prolínají a role mohou být sdíleny. Role „správce“ a „lovce“ se obtížně sdílejí.


Stáhnout ppt "Rodinné finance Ing. Petr Ježek, Ph.D. FSE UJEP 2010."

Podobné prezentace


Reklamy Google