Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Strofy Marcela Jurková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Strofy Marcela Jurková."— Transkript prezentace:

1 Strofy Marcela Jurková

2 Obsah strofa sapfická tercína ritornel stance siciliána
strofa oněginská seznam použitých zdrojů

3 Strofa sapfická čtyři nerýmované verše
tři jedenáctislabičné, jeden pětislabičný verš antika Sapfo: Modlitba k Afroditě Afrodito, na zdobném trůnu, věčná, dcero Dia předoucí lsti, o prosím, nepokořuj trudy a útrapami, paní, mé srdce!

4 Tercína tři desetislabičné verše
rým 1. a 3. verš, 2. verš - liché verše další strofy středověk (renesance) Dante Alighieri: Božská komedie A dobrý Mistr řekl: „Pohleďte tam, ten, který kráčí včele s mečem v dlani, to je sám Homér, jde jak velký pán,

5 Ritornel tercína – tři desetislabičné verše první verš poloviční
italská a německá poezie Jaroslav Vrchlický: Chudobky Chudobky v husté trávě, vždy šlapané a vždycky neuznané, snad proto srdci nejdražší jste právě.

6 Stance Torquato Tasso: Osvobozený Jeruzalém
osm desetislabičných veršů, abababcc italská literatura (renesance) Torquato Tasso: Osvobozený Jeruzalém Máť každý křídla na srdci i noze a přece ani neví, kterak chvátá, leč koule slunce na svém žhavém voze juž šlehá poušť a spěje k výši zlatá. Hle Jeruzalém vdechnut na obloze! tam ukazuje každá ruka spjatá a tisíc hrdel v sboru volá valem a v pozdrav jemu jásá: Jeruzalém!

7 Spenserova stance osm desetislabičných, jeden dvanáctislabičný verš
ababbcbcc, Edmund Spenser G. G. Byron: Child Haroldova pouť Ó, krásné Řecko! Veliké i v pádu! Vždy nesmrtelné, ač tě více není! Kdo povede tvé děti? Kdože vládu jich dlouhé poroby v los lepší změní? Ó, kde jsou synové tví proslavení, co v jícen smrtný černých Thermopyl se samovolně vrhli v utracení? Když ducha jich by sebe pochopil a tebe probudil i z hrobu vykoupil?

8 Siciliána osm desetislabičných veršů
abababab, renesance (G. Boccaccio) Jaroslav Vrchlický: Modlitba k Noci Ó vítej Noci! Na hvězd zlatém voze Ty kněžko s luny srpem v kadeřích Ty s perlou rosy na své hnědé noze, Již z dálky hlásá hrdliček všech smích. Hvozd jako město hlučném na hlomoze Svůj tají ruch, i chrobák právě ztich, Neb věčná báseň v žití všední próze V tvých leží stínuplných perutích.

9 Strofa oněginská čtrnáct veršů osmi-devítislabičných
4 (abab) – 4 (aabb) - 4 (abba) - 2 (aa) A. S. Puškin: Evžen Oněgin A štěstí bylo přec tak snadné     a blízké tak!... Můj osud však    je rozhodnut. Když srdce vadne,     je lhostejno, zda tak či tak:     mě se slzami zaklínala má matka; a já jsem se vdala;    

10 Strofa oněginská nebylo žádné úlevy pro smutné srdce. Ale vy teď musíte mě zanechati. Já vím: ve vašem srdci jest vložena hrdost, přímá čest. Já miluji vás (k čemu lháti?), však jiný je už mužem mým a já ho nikdy nezradím.

11 Seznam použitých zdrojů
Literatura: přehled středoškolského učiva. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 209. maturita. ISBN X. Literatura v kostce pro SŠ. 1. vyd. Praha: fragment, ISBN


Stáhnout ppt "Strofy Marcela Jurková."

Podobné prezentace


Reklamy Google