Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Polsko Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Polsko Vlajka Znak

3 Polsko Polsko( Polská republika) je stát ležící ve střední Evropě.
Polština je slovanský jazyk. Počet obyvatel Polska se pohybuje okolo 38,5 milionů. Poláci jsou silně nábožensky založeni. Ze severu má Polsko přístup k Baltskému moři. Úředním jazykem je polština.

4 Polsko Oficiální měnou je jeden zlotý. Hlavním městem je Varšava.
Další velká města jsou: Lodž Vroclav Katovice Štětín Gdaňsk

5 Polsko jeden zlotý

6 Polsko Varšava

7 Polsko Povrch: Povrch Polska je na severu převážně nížinatý nebo rovinatý, v minulosti ovlivněný ledovcem(Velkopolská nížina, Mazovská nížina , Slezská nížina). Po jeho ústupu zůstalo na území Polska mnoho jezer(Pomořanská, Mazurská či Velkopolská jezerní plošina).

8 Polsko Mazurská jezerní plošina

9 Polsko Jih Polska u českých a slovenských hranic je převážně hornatý, zasahují sem Jizerské hory, Krkonoše, Beskydy, Vysoké Tatry- jsou největším polským pohořím a nachází se v nich také nejvyšší hora země Rysy (2499 m). Polsko má 23 národních parků.

10 Rysy ve Vysokých Tatrách

11 Polsko

12 Polsko Vodstvo: Polsko má velmi hustou říční síť.
Z nejdelších řek jmenujme Vislu a Odru, která pramení u nás v České republice. Tyto řeky odvádějí vodu asi z 90 % území Polska do Baltského moře. Je zde velké množství jezer a přehradních nádrží. V Tatrách leží vysoko položená jezera (plesa) ledovcového původu.

13 Polsko Důležité jsou přístavy Štětín na řece Odře a přístav Gdaňsk na řece Visle. Slouží především jako překladiště nákladů, které pak dále pokračují do Baltského moře.

14 Polsko Štětín-přístav

15 Polsko Gdaňsk-přístav

16 Polsko Průmysl: Polsko je průmyslově-zemědělský stát s významnou těžbou nerostných surovin: černé uhlí, sůl, železná ruda, síra, kaolín. Další důležitá odvětví průmyslu jsou: strojírenství (osobní auta, autobusy, lodě), hutnictví, chemický, textilní a potravinářský průmysl.

17 Polsko Zemědělství: V zemědělství převažuje rostlinná produkce nad živočišnou. Orná půda představuje skoro 1/2 plochy státu. Pěstuje se pšenice, žito, ječmen, len, oves, brambory, cukrová řepa, řepka, chmel, ovoce a zelenina. Polsko vyniká zejména v pěstování brambor.

18 Polsko Chovají se prasata, skot, ovce, koně a drůbež.
Důležitý význam má i rybolov. Polsko je členem NATO a EU.

19 Polsko Otázky: 1.Kde leží Polsko? 2.Jaké je jeho hlavní město? 3.Jaké moře leží v Polsku? 4.Které jsou důležité přístavy? 5.V pěstování čeho Polsko vyniká? Otázka pro bystré hlavy: Jak se jmenuje pohoří, kde se nachází nejvyšší vrchol Polska?

20 Polsko Zápis: -Polsko( Polská republika) je stát ležící ve střední Evropě -Polsko je členem NATO a EU -počet obyvatel Polska se pohybuje okolo 38,5 milionů -ze severu má Polsko přístup k Baltskému moři -hlavním městem je Varšava -Další velká města jsou: Lodž Vroclav Katovice Štětín Gdaňsk -povrch Polska je na severu převážně nížinatý nebo rovinatý - na území Polska je mnoho jezer

21 Polsko -jih Polska u českých a slovenských hranic je převážně hornatý, zasahují sem Jizerské hory, Krkonoše, Beskydy, Vysoké Tatry- Rysy-nejvyšší vrchol -Polsko má velmi hustou říční síť -z nejdelších řek jmenujme Vislu a Odru, která pramení u nás v České republice -důležité jsou přístavy Štětín na řece Odře a přístav Gdaňsk na řece Visle -Polsko je průmyslově-zemědělský stát s významnou těžbou nerostných surovin: černé uhlí, sůl, železná ruda, síra, kaolín -pěstuje se pšenice, žito, ječmen, len, oves, brambory, cukrová řepa, řepka, chmel, ovoce a zelenina -chovají se prasata, skot, ovce, koně a drůbež, důležitý je rybolov

22 Polsko Prameny:

23 Polsko Vše platné k

24 Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google