Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Turecko Eliška Novotná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Turecko Eliška Novotná."— Transkript prezentace:

1 Turecko Eliška Novotná

2 Turecká republika je demokratickou zemí ležící v Malé Asii (755 688 km²) a z menší části v jihovýchodní Evropě (23 764 km²). je mostem, který spojuje Evropu s Asií.

3 Správní členění Turecka
Turecko má 81 provincií, které se seskupují do 7 regionů: Marmarský region Egejský region Středomořský region Černomořský region Východní Anatolie Střední Anatolie Jihovýchodní Anatolie

4 Správní členění Turecka

5 Historie Turecké Republiky
ve starověku existovala na území dnešního Turecka Chetitská říše, část Turecka byla součástí starověkého Řecka, později římské říše a nakonec byzantské říše na konci 13. století vznikla osmanská říše v čele se sultánem, která zanikla až se vznikem Turecké republiky po první světové válce bylo území osmanské říše rozděleno vojsky Dohody na okupační zónycož předznamenalo zánik sultánské moci.

6 Historie Turecké Republiky
sultanát byl svržen v roce 1922 Turecká republika vznikla 29. října 1923 za zakladatele Turecka je považován Mustaf Kemal Atatürk reformy M. K. Atatürka zakázal zahalování žen a nošení „fezů“ – typických pánských pokrývek hlavy zavedl povinnou školní docházku arabské písmo nahradil latinkou

7 Historie Turecké Republiky
rozhodl, že hlavním městem nové republiky bude Ankara (Istanbul však dodnes zůstal největším a nejdůležitějším městem Turecka) zrušil mnohoženství zavedl rovnoprávnost žen ve společnosti a dokonce dal ženám volební právo za druhé světové války Turecko neutrální po 2. sv. válce vstoupilo do NATO v současnosti má civilní vládu a prezidenta

8 Historie Turecké Republiky Zakladatel Turecké republiky - Mustaf Kemal Atatürk

9 Turecko a Evropská Unie
již od padesátých let 20. století se vedou debaty o možném vstupu Turecka do EU přihlášku do EU Turecko podalo roku 1987 Hlavní důvody odpůrců přijetí Turecka do EU: většina území leží v Asii sousedí s nestabilními zeměmi má špatné vztahy s Řeckem (členem EU) => Řecko-turecký spor o Kypr změny mocenské rovnováhy v Evropě (muslimské Turecko by v době vstupu mělo srovnatelný počet obyvatel jako největší země EU, Německo).

10 Turecko a Evropská Unie
Turecko je muslimský stát (k muslimskému vyznání se hlásí na 99,8 % jeho obyvatel), zatímco státy EU se opírají spíše o křesťanské hodnoty. Problematika lidských práv, etnických a náboženských menšin(Kurdové), silné postavení armády a nacionalismus  => Vstup Turecka do EU je podmíněn dodržováním lidských práv kurdské menšiny

11 Kurdové jsou íránský kmen z Blízkého východu žijící v odlehlých oblastech Turecka, Sýrie, Iráku a Iránu mluví kurdským jazykem a mimo kurdštiny hovoří i jazykem země, ve které žijí jsou nejpočetnější národ, který nemá vlastní stát Kurdové nejsou v Turecku uznáni jako etnická menšina a jsou tvrdě diskriminováni, ačkoliv Turecko má 77 mil. obyvatel z toho mil. Kurdů (55% všech Kurdů).

12 Kurdská otázka Kurdská problematika spočívá v tom, že Kurdové usilovali po zániku Osmanské říše o založení vlastního státu - Kurdistánu, ten měl vzniknout po skončení 1. sv. války, ale Turci v čele s Atatürkem byli proti.

13 Kurdská otázka tato smlouva však byla roku 1923 zrušena a území Kurdistánu bylo roku 1926 rozděleno mezi Turecko, Írán, Irák a Sýrii od té doby proběhla v oblasti řada povstání, jimiž se Kurdové snaží prosadit autonomii či vytvoření nezávislého státu. dodnes je postavení Kurdů v Turecku velice těžké a Kurdové nejsou v Turecku uznáni jako etnická menšina.

14 Použitá literatura a zdroje:
Gombár, Eduard. Moderní dějiny islámských zemí. Praha: Karolinum,1999. Gombár, Eduard. Úvod do dějin islámských zemí. Praha: Nejáda,1994.


Stáhnout ppt "Turecko Eliška Novotná."

Podobné prezentace


Reklamy Google