Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_334_Zájmena AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_334_Zájmena AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_334_Zájmena AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7., 5. 4. 2012 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Český jazyk, Zájmena ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 ANOTACE Materiál je určen žákům 7. tříd, shrnuje učivo o zájmenech. Je možné využít při doplňování interaktivní tabuli. Navazuje na něj pracovní list VY_12_INOVACE_92_Zájmena.

3 ZÁJMENA Shrnutí učiva o zájmenech

4 Zájmena ve větě zastupují jména (podstatná nebo přídavná) Jsou ve větě ZA JMÉNA (místo jmen) Přál jsem si nové kolo. Dostal jsem ho k narozeninám. Emil měl dnes při fotbalu chytat v bráně. Onemocněl, a proto byl v bráně místo něho David. Konečně nastala chvíle, na kterou jsme dlouho čekali. Patří k ohebným slovním druhům (3)– mohou se skloňovat Já jsem to říkal, že to beze mě nepůjde a že ještě ke mně přijdete, abych vám s tím pomohl.

5 DRUHY ZÁJMEN PŘIVLASTŇOVACÍ (můj, tvůj, svůj, jeho…) OSOBNÍ (já, ty, on,… my, vy, oni,…) UKAZOVACÍ (ten, tento, tenhle, onen, takový, týž, tentýž, sám) TÁZACÍ (kdo, co, jaký, který, čí) ? NEURČITÁ (někdo, něco, cosi, kdosi, jakýsi, čísi, nějaký…) VZTAŽNÁ (kdo, co, jaký, který, čí, jenž) ZÁPORNÁ (nic, nikdo, ničí, žádný, nijaký…)

6 Roztřiď zájmena podle druhů: její, nám, kterým, komu, málokdo, mně, sám, onoho, tohohle, ničí, čeho, svými, komusi, jenž, žádný PO U T NVZ Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.

7 PRAVOPIS DOPLŇ VZORY: MLADÝ, JARNÍ Již ve starověku došlo k objevům, kterými (…………………….) se lidé dostali na vyšší úroveň. O tvých (…………………………) úspěších ví celá škola. K mým(……………………..) koníčkům patří fotbal. Seznámil nás se svými (…………………………….) přáteli. S vašimi (………………………………) výsledky jsme spokojeni. Samými (……………………………) starostmi nevěděl, co dřív.

8 Skloňování zájmena já Mě = tebe2. a 4. pád Mně = tobě3. a 6. pád Volal na mě (tebe). Mluvili o mně (tobě). (Tobě) …… se tam nelíbilo. Mysli na ……(tebe). Beze (tebe) …… to nepůjde. Choval se ke (k tobě)..... pěkně. Prosím, podej (tobě) ….. (nebo)….. to.

9 Naši – naší, ji - jí, ni – ní…. V naší (té) třídě, na naši (tu) třídu, s naší (tou) třídou, viděl ji (tu), šel k ní (té), díval se na ni (tu),hádal se s ní (tou) Dlouhý – krátký tvar ukazovacího zájmena řídí dlouhé – krátké i. Doplň správně: Auto stálo před naš__m domem. Za naš__ zahradou je les. Nemám gumu, půjčíš mi j__? Vrátil se k n__. Podal j__ pomocnou ruku. Všichni se na n__ obrátili.

10 Použité zdroje: http://office.microsoft.com


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_334_Zájmena AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,"

Podobné prezentace


Reklamy Google