Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_178 Jméno autora: Mgr. Lenka Rusová Třída/ročník: III. Datum vytvoření:

2 Zámek Děčín a jeho obdivuhodné stavby.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Tematická oblast: Moje obec Předmět: PRVOUKA Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Materiál byl vytvořen k doplnění výkladu učiva „Moje obec.“ Žáci se seznámí s historií zámku a popisem jeho nejcennějších památek. Materiál je určen pro práci s interaktivní tabulí. Klíčová slova: Zámek Děčín a jeho obdivuhodné stavby. Druh učebního materiálu: Prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není – li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Rusová

3 ZÁMEK DĚČÍN

4 HISTORIE Leží nad soutokem Labe s Ploučnicí.
Původně sloužil jako královský hrad. Později byl několikrát přestavěn (renesančně, barokně) až do dnešní podoby barokně – klasicistního zámku. O tu se zasloužil významný hraběcí rod Thun-Hohenstein. Od roku 1932 se na zámku postupně vystřídala československá, německá a sovětská vojenská posádka. Zámek byl hodně poničen a po roce 1990 se začalo s jeho opravami. Dnes je celoročně přístupný.

5 HRABĚCÍ ROD THUN - HOHENSTEIN
Thunové, původně pocházející z jižních Tyrol, se postupně vypracovali mezi čelné šlechtické rody habsburské monarchie. Na Děčínsku vládli v l V roce 1932 prodala rodina z ekonomických důvodů zámek státu. O raně barokní přestavbu zámku se zasloužil hrabě MaxmiliánThun.

6 HRABĚ MAXMILIÁN THUN –HOHENSTEIN (1638 -1701)
Přestavba byla zahájena v roce 1662 a trvala celých třicet let. Mezi nejcennější umělecké památky postavené Maxmiliánem patří Dlouhá jízda , Růžová zahrada, zámecká věž, konírna, kostel povýšení sv. Kříže.

7 RŮŽOVÁ ZAHRADA Raně barokní zahrada patří k nejhodnotnějším památkám v Děčíně. Nachází se na severní terase podél Dlouhé jízdy. V roce 1881 byla osázena růžemi zámeckým zahradníkem Františkem Joštem.

8 SALLA TERENA Nachází se na horní části růžové zahrady, zdi a stropy jsou vymalovány původními nástěnnými malbami z řecké mytologie.

9 ZÁMECKÁ KONÍRNA Konírnu nechal zbudovat Maxmilián Thun, který byl velký milovník koní. Stálo zde 23 koní a v čele konírny stála fontána ve tvaru koně. Vodu do konírny přivádělo zvláštní potrubí a napajedla jsou z červeného mramoru.

10 DLOUHÁ JÍZDA Přístupová cesta do zámku je dlouhá 292 metrů, široká 10 metrů a je lemovaná zdmi vysokými 7,5 metru. Z jedné strany je lemována Růžovou zahradou a z druhé strany zámeckou konírnou.

11 KOSTEL POVÝŠENÍ SV.KŘÍŽE
Kostel dali postavit bratři Thunové (Maxmilián a Jan Arnošt) na místě stržených měšťanských domů. Nad hlavním oltářem kostela je umístěn téměř 9 metrový kříž ze salcburského mramoru. Jsou zde uloženy ostatky rodiny Thunů.

12 ZDROJE: [ONLINE] [CIT – 08 – 27] Dostupné pod licencí Commons wikimedia na: SLAVÍČKOVÁ,H. Děčínská zastavení. Děčín. Společnost přátel města Děčína AMICI DECINI, 1997 ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google