Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRINCIP BURŽOAZNÍ REVOLUCE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRINCIP BURŽOAZNÍ REVOLUCE"— Transkript prezentace:

1

2 PRINCIP BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Dějepis a občanská výchova Milan Šimek

3 SPOLEČENSKÉ SCHÉMA

4 Charakteristika politických sil
ŠLECHTA vládnoucí třída drží v rukou politickou moc a částečně i ekonomickou. Svého postavení se dobrovolně nevzdá.

5 II. BURŽOAZIE (měšťanstvo)
majetná vrstva, má značnou ekonomickou moc, nikoli politickou. Touží svrhnout šlechtu, která je brzdou pokroku.

6 III. CHUDINA nemá ani politickou ani ekonomickou moc, je nejvíce postižena a vykořisťována feudálním systémem. Touží po změně poměrů.

7 Příprava revoluce Buržoazie touží po svržení šlechty, aby mohla využít svých podnikatelských možností. Má vůdčí potenciál, není však dostatečně silná na to, aby šlechtu svrhla. Proto se spojí s chudinou. Aby ji získala pro revoluci, musí rozšířit svůj program i o požadavky chudiny.

8 I. fáze revoluce Buržoazie politicky zpracuje masy a stává se hegemonem (vůdcem) revoluce. Lidové masy pod jejím vedením svrhnou nenáviděnou vládu šlechty.

9 II. fáze revoluce Šlechta je svržena , buržoazie se postaví do čela státu a nyní má ekonomickou i politickou moc. Provede změny ve státní správě a především uspokojí své vlastní potřeby. Na plnění slibů chudině již nemá zájem.

10 III. fáze revoluce Chudina se sice zbaví feudálního připoutání k půdě (nevolnictví), relativně se tedy zlepší její postavení, jeden typ vykořisťování je však nahrazen jiným ze strany buržoazie. Protože je chudina neuspokojena plněním slibů ze strany buržoazie, žádá provádění dalších změn.

11 IV. fáze revoluce Protože se chudina nedočká naplnění svých tužeb, hodlá pokračovat v revoluci, tentokráte proti svému bývalému spojenci. Buržoazie je zastrašena, a proto se spojí se svým bývalým nepřítelem (šlechtou), aby společně potlačili revoluci. Mnohdy se stane, že je obnoven feudální režim s totalitními praktikami, ovšem s faktickou mocí buržoazie.


Stáhnout ppt "PRINCIP BURŽOAZNÍ REVOLUCE"

Podobné prezentace


Reklamy Google