Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vznik Svaté říše římské

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vznik Svaté říše římské"— Transkript prezentace:

1 Vznik Svaté říše římské
Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D.7.06 Vznik Svaté říše římské Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Německé království Východofrancká říše se stala základem pozdějšího Německa. Koncem 9. století se rozpadla na samostatná knížectví a vévodství. Po vymření Karlovců se stal králem saský vévoda Jindřich Ptáčník.

3 Jindřich Ptáčník Odrazil útok Maďarů. Zahájil útoky proti Pobaltským Slovanům.

4 Otóni Ota I. (936 – 973) Byl syn Jindřicha Ptáčníka. Svou moc opíral především o církev. Roku 955 porazil maďarské kočovníky na řece Lechu. (Pomohl mu i Boleslav I.) Postavil se na stranu papeže Jana XII., za což byl roku 962 korunován v Římě německým císařem.

5 Obnovena císařská hodnost v Evropě
Obnovena císařská hodnost v Evropě. Svatou říši římskou tvořilo Německo, severní a střední Itálie a české země.

6 Svatá říše římská V čele stojí císař – nejvyšší představitel světské moci. Vedle něj měl být jako představitel církevní moci papež. Většinou mezi sebou soupeří o moc. Kdo se chtěl stát římským císařem, musel být nejprve římským (německým) králem. Pak následovala korunovační jízda do Říma, kde císaře korunoval sám papež.

7 Nástupci Oty I. Ota II. a Ota III. vládnou až do roku Hovoříme o otónském období.

8 Zápis Vznik Svaté říše římské Vzniká po rozpadu Východofrancké říše. První vládce Jindřich Ptáčník. Ota I. (936 – 973) Roku 955 porazil maďarské kočovníky na řece Lechu. Roku 962 korunován v Římě německým císařem. Ota II. a Ota III. – otónské období.

9 Zapište roky a události na časovou osu
955 962 1002 - Konec vlády Otónů - Bitva na Lechu - Korunovace Jindřicha Ptáčníka císařem

10 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, listopad Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk, římská jízda, římský král, římský císař, otónské období Prezentace seznamuje s hrubými rysy vzniku Svaté říše římské. Lze ji využít i samostudiu a k doplnění časové osy. Časovou osu je možné i vytisknout. Ukazuje nejen politickou cestu, ale i to, jak říše fungovala. Upozorňuje na významné panovníky. Pod „smajlíky“ je ukryt doplňkový obrazový materiál. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Vznik Svaté říše římské"

Podobné prezentace


Reklamy Google