Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počátky českého státu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počátky českého státu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Počátky českého státu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_1D.7.04 Počátky českého státu Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Boleslav I. (935 – 972) Nazýván Ukrutný proto, jak naložil se svým
bratrem Václavem a protože vládl mnohem tvrdší rukou. Zavedl pravidelné daně. Razí první české mince - denáry Sjednotil skoro celé Čechy.

3 Boleslav II. (972 – 999) Zvaný Pobožný. Roku 973 založil biskupství v Praze. Přestal tak být závislý na německých biskupech. První biskup – Sas Dětmar. Druhý biskup byl Vojtěch Slavníkovec.

4 Slavníkovci Rod, který byl v polovině 10. století stejně silný jako Přemyslovci. Rodovým sídlem byla Libice ve východních Čechách. Slavník uznával vládu Přemyslovců, jeho synové už ne. Jeden z nich je Vojtěch. Po sporu s knížetem opustil Čechy, odešel do polského Hnězdna. Byl v přátelském vztahu s Otou III. 995 přežil vyvraždění celého rodu jako jediný.

5 Boleslav III. (999 – 1002) Syn Boleslava II. Vládl násilnicky. Opakovaně ve sporech s polským králem Boleslavem Chrabrým. Nechal vyvraždit Vršovce.

6 Zápis Počátky českého státu Boleslav I. Ukrutný - vládne tvrdou rukou
Boleslav II. Pobožný 973 založil biskupství v Praze (Dětmar, Vojtěch) Slavníkovci vyvražděni 995 Boleslav III. Ryšavý – vládne špatně

7 Zakresli do mapy, kde byl Levý Hradec a Stará Boleslav.

8 Spoj správné události se jmény:
Vyvraždění Vršovců Zavraždění Václava Založení biskupství v Praze První český biskup Dětmar Boleslav I. Boleslav II. Boleslav III.

9 Metodické pokyny k prezentaci
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, listopad Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, raný středověk, knížectví, biskup, biskupství, Slavníkovci, Přemyslovci Seznamuje s českými knížaty na trůnu Boleslavem I. – Boleslavem III. Lze použít i k samostudiu. Součástí ověření znalostí jsou dva úkoly – slepá mapa a spojování dvojic, je možné i vytisknout. Pod „smajlíky“ jsou hypertextové odkazy s doprovodným obrazovým materiálem. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Počátky českého státu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google