Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 4. 4. 2012. Nový začátek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 4. 4. 2012. Nový začátek."— Transkript prezentace:

1 Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 4. 4. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 č. 12 název Vliv náboženství na chápání světa anotace Žáci rozlišují pozitivní a negativní důsledky zámořských objevů. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – vědět o důsledcích objevných cest a poznávání nových civilizací druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník8.

3 Zámořské objevy Od 2. poloviny 15. stol. se evropské země snažily objevit přímou námořní cestu do Indie a dalších východních zemí. Dováželo se odtud zlato, koření a jiné vzácné suroviny. Cesty po souši byly nebezpečné kvůli Turkům, kteří přepadali karavany. Jenže Evropané se báli Atlantiku, protože se tradovalo, že je tam konec světa, obývaný příšerami, jako byli draci, obří chobotnice, hadi a ryby s hlavami Turků. Proto hledali cesty přes Středozemní moře.

4 Španělské loďstvo Jeden z nejdůležitějších zámořských objevů se podařil španělskému loďstvu. Mořský mořeplavec Kryštof Kolumbus vedl španělské lodě do Indie západním směrem. Po mnohadenní plavbě se dostali k břehům neznámého světadílu, který byl později nazván Amerikou. A protože se domnívali, že dopluli do Indie, nazvali místní obyvatele indiány.

5 Dovoz plodin Z Ameriky do Evropy přivezli nové plodiny, jako brambory, rajčata, pálivé papriky a tabák. Do Ameriky se vypravovalo stále více dobyvatelů, kteří původní obyvatele zotročili a zničili jejich kulturu. Oběťmi se staly nádherné říše kmenů Aztéků a Inků. Objevení Ameriky mělo velký vliv na rozvoj evropského bohatství a poznávání okolního světa. Cesty kolem světa byly důkazem toho, že Země je kulatá. Země je kulatá.

6 Španělé bijí indiány – mučili je, upalovali

7 Bičování otroka

8 Zdroje VALENTA, Milan; MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 3. díl. 1. vydání. Praha : Parta, 2009. ISBN 9788073201234. s. 8 - 9. KOHOUTKOVÁ, H.; KOMSOVÁ, M. Dějepis na dlani. 2. vydání. Olomouc : Rubico, 2007. ISBN 8073460653. s. 95 – 96.

9 Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-04-04] dostupné pod licencí Creative Commons – http://wikimedia.org/ http://wikimedia.org/ Španělé bijí indiány http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cortez-montezuma-mexico-city.jpg Bičování otroka http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Otroci.jpg


Stáhnout ppt "Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 4. 4. 2012. Nový začátek."

Podobné prezentace


Reklamy Google