Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4.37 Ukazatelé financování Vytvořeno:09. 10. 2013 Ověřeno: 10. 10. 2013 Třída: 4.OV

2 Financování podniku Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomika Ročník: 4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:kapitál, dluh, stálé platby Anotace: Materiál je určen k výuce tematického celku Financování podniku v rámci ekonomického vzdělávání.

3 Ukazatele financování Vyjadřují stupeň využití finančních zdrojů vázaných v majetku.

4 Podíl vlastního kapitálu vlastní kapitál Podíl vlastního kapitálu(%)= ------------------------. 100 celkový kapitál Podíl vlastního kapitálu se pohybuje mezi 30-70%. Nízký podíl vlastního kapitálu preferují vlastníci podniku, vyšší věřitelé.

5 Míra zadluženosti celkový dluh Míra zadluženosti (%)= ------------------------. 100 celkový majetek Ukazatel vyjadřuje kolik procent majetku je zatíženo dluhy. Jeho výše je rozdílná podle oboru a časové fázi podnikání. Obvykle je jeho rozmezí 30-70%.

6 Úrokové krytí zisk před zdaněním + úroky Úrokové krytí = ------------------------------------- úroky Ukazatel vyjadřuje schopnost platit úroky ze zisku, hodnota ukazatele by měla být alespoň 4, pozitivní je růst.

7 Krytí stálých plateb zisk před zdaněním + stálé platby + úroky Krytí stálých plateb= ------------------------------------------------------- stálé platby + úroky Velmi rozšířenou formou financování je leasing. Leasingové splátky jsou jednou ze stálých plateb. Další stálou platbou je např. nájemné. Hodnota ukazatele by se měla pohybovat kolem 5.

8 Dlouhodobá zadluženost dlouhodobý úvěr Dlouhodobá úvěrová zadluženost(%)= --------------------------. 100 vlastní zdroje Ukazatel sledovaný zejména při poskytování úvěrů. Vysoká hodnota ukazatele překračující 100% je signálem k obezřetnosti ze strany věřitelů. Pozitivní je pokles ukazatele.

9 Opakování 1.Co vyjadřují ukazatele financování? 2.Jaký je optimální podíl vlastního kapitálu? 3.V jakém rozpětí se může pohybovat míra zadluženosti? 4.Kterými ukazateli spočítáme možnost splácet úroky a stálé platby? 5.Jaký výsledek dlouhodobé úvěrové zadluženosti vede k obezřetnosti věřitelů?

10 Odpovědi na otázky 1. Vyjadřují stupeň využití finančních zdrojů vázaných v majetku. 2. Optimální podíl vlastního kapitálu se pohybuje mezi 30-70%. 3. Míra zadluženosti může být mezi 30-70%. 4. Jsou to ukazatele úrokové krytí a krytí stálých plateb. 5. Určitě je to výsledek vyšší než 100%.

11 Použité zdroje Janouch,V. ECON Ekonomický software 1994, 1995. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google