Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav Vinter odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : SPOJOVÁNÍ DŘEVA

2 Spojování ozuby Spojování ozuby je vícenásobné spojení zazubení klínovitých nebo rovných čepů, které se nazývají ozuby, popř. rybiny. Toto spojení se volí ke spojování desek z masivního dřeva, neboť takto spojené díly se mohou neomezeně sesychat a bobtnat, ale ne bortit. Nejpoužívanější druhy ozubových spojů jsou jednoduchý ozubový spoj, polokrytý ozubový spoj a spoj na sdružené čepy.

3 Jednoduchý ozubový spoj (otevřené ozuby)
U jednoduchého spoje na ozuby, nazývaného též otevřený ozubový spoj, jsou ozuby a rybiny vidět. Na jaké díly je třeba ozuby nebo rybiny vyřezat, závisí na pozdějším namáhání nábytkového dílu a na možnosti montáže. Protože toto spojení může být zároveň i ozdobné, je třeba pečlivě provést rozvržení ozubů. Existují k tomu dvě možnosti.

4 Otevřené ozuby – možnost 1

5 Otevřené ozuby – možnost 2

6 Jednoduchý ozubový spoj (otevřené ozuby)
K načrtnutí rybin se na díl, na kterém budou rybiny, položí díl s hotovými ozuby tak, aby ležel čelními hranami přesně na sobě. Špičákem nebo ostře ořezanou tužkou se pečlivě vyznačí rybiny a přenesou potom náčrty s úhelníkem na čelní plochu dílu. Rybiny je třeba vyřezat přesně podle rysů a tak, aby na vnější straně byly nepatrně širší než na vnitřní straně. Tak se docílí dobře sedícího spojení

7 Jednoduchý ozubový spoj (otevřené ozuby)
Po vydlabání meziprostorů pro ozuby je třeba vnitřní strany dílů očistit a obrousit. Po nanesení lepidla na ozuby a rybiny se díly za použití příložek z tvrdého dřeva kladivem sesadí a kolmo vyrovnají. Pokud by u nábytku z masivního dřeva byly přední hrany spojeny na pokos, pak lze první ozuby osadit na pokos.

8 Jednoduchý ozubový spoj (otevřené ozuby)
Otevřené ozuby mohou být vytvořeny i jako ozdobné ozuby. Přitom se ozuby a rybiny vyřežou trochu delší a čelní části dřeva se speciálně opracují.

9 Polokryté spojení ozuby
Pokud chceme, aby spojení ozuby nebylo z jedné strany vidět, používá se polokryté spojení ozuby. Rozdělení ozubů je i zde možné podle dvou dříve uvedených příkladů. V těchto případech se místo tloušťky dřeva dosadí výška ozubů. Díl dřeva, který na čelních koncích kryje rybiny, se nazývá kryt.

10 Polokryté spojení ozuby
Tloušťka krytu by měla činit ¼ až 1/3 tloušťky dřeva. Nařezávání ozubů se může provádět jen z vnitřní hrany dílu. Rohy ozubů se nedoříznou a jsou odstraněny vydlabáváním. Dlabání se usnadní, pokud se rohy naseknou starou škrabkou nebo kusem pilového listu; to je však možné pouze u měkkého dřeva. Po vydlabání ozubů se načrtnou, naříznou a vydlabou, popř. srazí rybiny.

11 Celokryté ozuby U celokrytých ozubů jsou ozuby a rybiny ze všech stran skryté. Přitom je kryt ozubů a rybin slícován na pokos. Spojení může být na obou hranách osazeno na pokos. Většinou se to ale provádí pouze u přední hrany.

12 Strojové ozuby Na ozubovacích frézkách mohou být při jednom pracovním kroku vyfrézovány ozuby a rybiny svalkovou frézou, která je vedena vodícím kolíkem kolem vodícího kužele. Vzhledem k tvaru frézy získají ozuby zaoblené dno. Na ozubovacích frézkách lze vytvářet otevřené a polokryté ozuby.

13 Spoje na sdružené čepy U tohoto rohového spojení probíhají všechny řezy vzájemně rovnoběžně. Proto se toto spojení při montáži samo od sebe nezatáhne. Musí být slepeno ve stahováku na korpusová tělesa nebo v podobném zařízení. Vzhledem k plochám, které jsou ze všech stran rovnoběžně, lze sdružené čepy vyřezat na čepovacích strojích nebo vyfrézovat speciálními frézami na frézkách.

14 Rovné čepy Rovné čepy se hodí pro montáž mezistěny.
Otvory pro čepy musejí být ručně vydlabané do boků. Je třeba přesné narýsování na obou stranách prkna. Pro lepší držení lze rovné čepy i zajistit zvenčí klínem. Je pak třeba dbát na to, aby klíny byly zaraženy napříč k dřevním vláknům dané strany.


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google