Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technická specifika využití solární energie. Solární energie b ekologicky „čistá“ forma energie b roční dopadající energie 800-1250 kWh/m 2 b celková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technická specifika využití solární energie. Solární energie b ekologicky „čistá“ forma energie b roční dopadající energie 800-1250 kWh/m 2 b celková."— Transkript prezentace:

1 Technická specifika využití solární energie

2 Solární energie b ekologicky „čistá“ forma energie b roční dopadající energie 800-1250 kWh/m 2 b celková doba svitu 1400-1800 hod/rok b přímé x difůzní záření b proměnlivost toku energie během roku b proměnlivost toku energie během dne

3

4 Součinitel znečištění atmosféry

5 Intenzita solárního záření

6

7 Délka slunečního svitu, intenzita a měření těchto veličin Sluneční svit je časově velmi proměnlivá veličina, která se vyjadřuje jako: ·astronomicky možný, který je definovaný jako čas, v jehož průběhu by bylo Slunce nad nezastíněným obzorem, kdyby se nevyskytovala mlha a oblačnost. Jeho výpočet je dán rozdílem mezi časem západu a východu Slunce  a =  1 –  2. ·efektivně možný (  ef) je definovaný pro daný den a danou lokalitu jako astronomicky možný, zkrácený o dobu zastínění (  st) přirozenými či umělými překážkami (hory, stromy, domy…). ·skutečný – pro praxi nejlépe využitelná hodnota skutečného svitu (  skut), která se získá měřením (např. heliografem). Odečet je prováděn v desetinách hodiny v každém hodinovém intervalu. ·průměrný relativní sluneční svit  ´ =  skut /  ef je důležitý parametr, odstraňující přísnou lokálnost  skut. Měsíční hodnoty průměrného relativního slunečního svitu jsou v ČR k dispozici již od r. 1926 z několika desítek stanic.

8 Průběh intenzity solárního záření

9 Energie solárního záření

10 Spektrální složení dopadajícího záření

11 Měření provozních podmínek v západních Čechách b demonstrační systém ZČE (Zákaznické centrum) b měřicí ústředna Comet MS3 + čidlo SG-420

12 Využitelná energie v zimním období

13

14 Využitelná energie v jarním období

15

16 Využitelná energie v letním období

17

18 Využitelná energie v podzimním období

19

20

21


Stáhnout ppt "Technická specifika využití solární energie. Solární energie b ekologicky „čistá“ forma energie b roční dopadající energie 800-1250 kWh/m 2 b celková."

Podobné prezentace


Reklamy Google