Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úspora elektrické energie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úspora elektrické energie"— Transkript prezentace:

1 Úspora elektrické energie

2 Energie Spotřeba energie v domě: vytápění 70% ohřev vody 20%
domácnost 10% Spotřeba energie v domácnosti: lednička 30% pračka 17% vaření 16% osvětlení 15% ostatní menší zdroje zbytek Nejdůležitější je tedy zvolit správný typ vytápění domu, zateplit stěny atd., vybrat vhodný typ ohřevu vody a teprve pak řešit případné drobnosti jako úsporné žárovky atd. obyčejná žárovka 100 W                   =                 úsporná zářivka 20 W 1 kWh za 10 hodin                                              1 kWh za 550 hodin

3 Spotřeba elektrické energie při provozu některých spotřebičů:
oběd pro 4 osoby1 - 1,5 kWh grilování 1 kuřete1,5 kWh provoz chladničky (1 den)0,7 - 1,1 kWh myčka nádobí (1 náplň)1,6 - 2,6 kWh práce s vysavačem (0,5 hod.)0,2 - 0,8 kWh automatická pračka (1 náplň) 1 - 2,7 kWh sušička prádla (1 náplň)2,7 - 4 kWh žárovka 100 W (3 hod.) 0,3 kWh kompaktní zářivka 23 W (3 hod.)0,07 kWh televize (3 hod.)0,3 - 1 kWh

4 Vytápění Tepelná čerpadla: Plynový kotel: Krb nebo kamna:
Pro mnoho lidí neuvěřitelná věc. Z okolní půdy, vody nebo vzduchu odebírá teplo (vlastně je ochlazuje) a za pomoci malého množství elektřiny dodá více energie, než samo potřebuje na svůj chod. Takové malé "téměř perpetum mobile". Můžeme pokrýt až 65% energie na vytápění. Plynový kotel: Podle typu, druhu, stáří a zejména technického stavu kotle se úsporná opatření dělí na několik skupin. Společným jmenovatelem všech opatření je, že pokud kotel nespaluje předepsané palivo, není dobře seřízen a průbežně udržován, nikdy nemůže dosáhnout výkonu a účinnosti, na kterou byl navržen. Krb nebo kamna: Topení dřevem je jedno z nejlevnějších způsobů vytápění. Oproti vytápění plynem ušetříte v rodinném domě i kolem Kč ročně. Předpokladem je ale ne "otevřený krb", ale tzv. krbová vložka -uzavřený prostor krbu sklem- a rozvody tepla do místností. Moderní krbové vložky spalují dřevo velice ekonomicky a ekologicky - díky tomu, že dřevo hoří mnohem déle, odpadem je jen malé množství popela.

5 Solární energie: Biomasa:
V našich podmínkách je možné využívat sluneční energii zejména k výrobě tepla tzn. k přípravě teplé vody, k ohřevu vody v bazénech, k dotápění či vytápění objektu. Méně výhodné je využití přeměny energie Slunce na elektrickou energii fotovoltaickými články. Biomasa: Kotel spalující biomasu (biologický odpad, peletky, dřevo,slámu atd.). Jeho výhodnost nebo možnost provozu je hlavně závislá na možnosti získat v lokalitě dostatečné množství biomasy. Biomasa má jako zdroj energie obnovitelný charakter.

6 Elektrický sporák Myčky nádobí Výhody myčky nádobí
Spotřebujeme více energie na ruční umývání nádobí nebo na mytí nádobí v automatické myčce ? Výsledky měření nám jednoznačně ukazují, že myčky nádobí mají oproti ručnímu mytí nádobí výrazně nižší spotřebu energie (cca o 50 %). Myčka nádobí nám šetří nejen vodu a elektrickou energii, ale také náš drahocenný čas. Pokud denně v průměru věnujeme půl hodiny času na ruční mytí nádobí, můžeme používáním myčky uspořit za rok asi sedm a půl dne volného času. Elektrický sporák Energetická účinnost plotýnek Je změřeno, že plotny sklokeramických varných panelů mají vyšší účinnost ze studeného stavu (při ohřevu vody do bodu varu) než litinové. Účinnost plotýnek ze sklokeramických varných panelů je v tomto případě cca 70 %. Litinové plotýnky dosahují maximální účinnosti cca 60 %. Účinnost litinových plotýnek, které byly již ohřáty je téměř srovnatelná s plotýnkami ze sklokeramických varných panelů. Tato účinnost je nad 80 %. Je to logické, neboť se odbourala část ztráty energie spojená právě s vlastním zahřátím plotny.

7 Počítač najdeme v mnoha domácnostech
Moderní spotřebiče usnadňují práci Mikrovlnná trouba šetří čas Kompaktní zářivky šetří energii

8


Stáhnout ppt "Úspora elektrické energie"

Podobné prezentace


Reklamy Google