Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CO DOKÁŽE EROZE….

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CO DOKÁŽE EROZE…."— Transkript prezentace:

1 CO DOKÁŽE EROZE…

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11 Vnitřní a vnější činitelé
FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnitřní a vnější činitelé KOLOBĚH FORMOVÁNÍ POVRCHU TRANSPORT (PŘENOS) SEDIMENTACE (USAZOVÁNÍ) EROZE (ROZPAD)

12 Na povrch (reliéf) působí mnoho sil:
Vnitřní síly – vrásnění, kerné pohyby, sopečná činnost => tvoří reliéf Vnější síly – voda, led, vítr, slunce, rostliny, člověk => pozměňují reliéf (snižují, zarovnávají, přemísťují) Vodní toky se postupně zahlubují do skalního podloží – ve tvaru V. Rozrušují povrch, Unáší zvětralý a erodovaný materiál. Ten postupně ukládají ve svém korytě a v deltě. Vysoká pohoří vznikají vrásněním při styku dvou litosférických desek. Ledovce rozrušují a ohlazují skalní povrch, přemísťují ledovcové zvětraliny a vytvářejí údolí ve tvaru U. Erozní činností větru a vody vznikají v suchých oblastech zvláštní tvary reliéfu. Ledovcové toky unáší zvětraliny a postupně je ukládají. Vnější činitelé povrch Země postupně snižují a zarovnávají. Podsouváním litosférických desek vznikají na mořském dně hlubokomořské příkopy. Vodní toky ukládají unášený materiál nejen ve svém korytě, především na dolním toku řeky, ale také při jeho ústí např. do moře. Postupně tak rozšiřují pevninu.

13 Dělení povrchu (reliéfu)
Podle výškových rozdílů: roviny, pahorkatiny, vrchoviny, hornatiny, velehornatiny Podle nadmořské výšky: nížiny a vysočiny DOPLŇ OBRÁZEK výškový rozdíl nadmořská výška rovina pahorkatina 200 vrchovina hornatina 200 velehory Zdroj: zeměpis Holubec


Stáhnout ppt "CO DOKÁŽE EROZE…."

Podobné prezentace


Reklamy Google