Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obrázky Rybky Vodní rostliny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obrázky Rybky Vodní rostliny"— Transkript prezentace:

1 Obrázky Rybky Vodní rostliny
Aquaristika

2 Obrázky

3 Rybky Klaun očkatý Klauni mají oranžovou barvu s bílými pruhy. Ze středního pruhu vybíhá špička směrem k tupé hlavě. Klaun očkatý se vytírá v páru v prostředí sasanek. Nakladené oranžově žluté jikry chrání odhodlaný samec. V páru je vždy dominantní samička. Pokud chce sameček po smrti partnerky zaujmout v sasance dominantní postavení, musí změnit pohlaví. Klauni jsou známými obyvateli biologických společenstev korálových útesů. Při sebemenší známce nebezpečí se tato rybka okamžitě ukryje mezi chapadla sasanky, kde je velice dobře chráněna před svými nepřáteli. Samu rybku před bolestivým zásahem žahavých chapadel sasanky chrání vrstvička slizu, která pokrývá její tělo. Na oplátku sasance přiláká ostatní ryby. Někde v sasance si samička i sameček najdou vhodné místo, kde se samička vytře a sameček oplodní jikru. Než se ,,klauníci" vylíhnou, stará se o ně sameček. Tak samička zjistí, jestli je sameček dobrým otcem. Pokud ne, vypudí ho ze sasanky.

4 Rybky Bojovnice (Betta)
je rod sladkovodních paprskoploutvých ryb z podřádu labyrintky (Anabantoidei) a čeledi guramovití (Osphronemidae). Bojovnice pocházejí z jihovýchodní Asie – z Thajska, Laosu, Kambodže, Vietnamu, Malajsie, Singapuru, Bruneje a Indonésie. S více než šedesáti vědecky popsanými druhy se jedná o nejbohatší rod labyrintních ryb vůbec. Typovým druhem je bojovnice jávská (Betta picta). Nejznámějším druhem rodu je ale bojovnice pestrá (Betta splendens), která patří mezi nejoblíbenější akvarijní ryby a byla vyšlechtěna do mnoha ozdobných forem. Samci tohoto jsou dobře známí vzájemnou agresivitou. Ta je v jejich domovině využívána při tradičních rybích zápasech a celému rodu dala české jméno. Všechny bojovnice mají dobře vyvinutou péči o potomstvo. Podle typu péče lze bojovnice rozdělit na dvě velké skupiny. Samci asi čtvrtiny nebo pětiny druhů včetně nejznámější bojovnice pestré (tzv. pěnové nebo bublinové bojovnice) staví pro své jikry a nerozplavaný plůdek pěnová hnízda. To je u bojovnic pravděpodobně fylogeneticky původní forma péče. Samci většiny druhů včetně typové bojovnice jávské (tzv. tlamovcové bojovnice) opatrují oplozené jikry a nerozplavaný plůdek v tlamě. Roku bylo navrženo vyčlenění tlamovcových bojovnic do samostatného rodu Pseudobetta.[1] Podle současných poznatků však tlamovcové chování vzniklo u bojovnic několikrát nezávisle a rod Pseudobetta by tudíž byl nepřirozeným (polyfyletickým).

5 Koníček mořský Koníček mořský či také koníček mořský skvrnitý (Hippocampus guttulatus; Cuvier, 1829) je druh mořské ryby z čeledi jehlovitých, která je známá svým netypickým tvarem těla a hlavy, jež částečně připomíná hlavu koně. Jedná se o malou rybku o velikosti okolo 15 cm, která žije v oblasti severovýchodního Atlantského oceánu. Vyskytuje se převážně u dna, kde pomocí chápavého ocasu žije přichycena k řasám či rostlinám a rypcem nasává vodu z níž filtruje potravu v podobě drobných korýšů a planktonu.


Stáhnout ppt "Obrázky Rybky Vodní rostliny"

Podobné prezentace


Reklamy Google