Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Těžební průmysl II. Martin VRZALA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Těžební průmysl II. Martin VRZALA."— Transkript prezentace:

1 Těžební průmysl II. Martin VRZALA

2 Obsah 1. Rudy 2. Rudy železných kovů 3. Rudy barevných kovů
4. Vzácné kovy

3 RUDY   Ložiska rud jsou vázána na výskyt………?
štítů Zde je v důsledku několikanásobné metamorfizace vysoké procento zrudnění. Kanadský, Guayanský, Brazilský, Baltský, Africký, Sibiřský, Indický, Australský, Grónský Podle atlasu vyjmenuj štíty jednotlivých kontinentů.

4 Podle atlasu vyjmenuj rudy železných kovů.
železná ruda mangan pyrit krevel hnědel ocelek

5 Železná ruda hutnictví železa se říká – černá metalurgie v dějinách lidstva bylo jedno období nazýváno jako „doba železná“ Keltové Jak se nazývá první, historicky doložený národ na našem území, který byl ve zpracování železa mistrem? Železo se v přírodě vyskytuje v mnoha typech železné rudy. Znáš nějaké?

6 Podle atlasu vypiš 5 největších producentů železné rudy.
Železná ruda hematit (krevel) limonit (hnědel) siderit (ocelek) ilmenit pyrit magnetovec (magnetit) je druhým nejrozšířenějším kovem v zemské kůře (po hliníku) Podle atlasu vypiš 5 největších producentů železné rudy.

7 Podle atlasu vyjmenuj rudy barevných kovů.
chrom nikl wolfram antimon měď olovo cín, rtuť, zinek kobalt, bauxit, polymetalické rudy

8 Měď    Podle atlasu vypiš 5 největších producentů mědi.
Bohatá ložiska jsou dnes již vyčerpána a náklady na těžbu mědi neustále narůstají. mosaz bauxit Jak se nazývá slitina mědi a zinku?. Jak se nazývá surovina na výrobu hliníku?

9 VZÁCNÉ KOVY   Znáš nejslavnější zlaté horečky?
zlato, stříbro, platina jejich získávání bylo v historii spojeno s objevováním kontinentů a s obdobími zlatých horeček Aljaška (Klondike), přilehlá část Kanady (teritorium Yukon – Dawson City a v Austrálii Znáš nejslavnější zlaté horečky? Podle atlasu vypiš 5 největších producentů zlata a stříbra.

10 Seznam použitých zdrojů
SMOLOVÁ, Irena a Miroslav VYSOUDIL. Zeměpis na dlani. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2003, 124 s. Na dlani. ISBN HANUS, Martin a Luděk ŠÍDLO. Školní atlas dnešního světa. 1. vyd. Praha: Terra, 2011, 1 atlas (187 s.). ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Těžební průmysl II. Martin VRZALA."

Podobné prezentace


Reklamy Google