Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Rod mužský - hrad

2 ROD MUŽSKÝ – VZOR HRAD Jednotné číslo Množné číslo 1.pád – hrad 1.pád – hrady 2.pád – hradu, lesa 2.pád – hradů 3.pád – hradu 3.pád – hradům 4.pád – hrad 4.pád – hrady 5.pád – hrade! 5.pád – hrady! 6.pád – hradě, u 6.pád – hradech 7.pád – hradem 7.pád - hrady

3 Doplň: Rytíři měli barevné chochol__, v ruce drželi kop__. Lučištníci v__střlovali šíp__ s nebo__čejnou rychlostí. Dívky přinesly obvaz__. V__soké jestřáb__ v__zdvihly ze země těžké trám__. Myslivec pokácel dub__ kolem m__tiny. My jsme z nich postavili srub__. Dědeček se usmíval pod vous__. Z prádelny jsme přinesli v__žehlené ubrus__. M__rek roztrhal papír na kus__. V__prav__l jsem se tam s l__čenými motouz__. Sl__šel jsem vojenské povel__. Sup__ se s__tí těl__ mrtvých zvířat. Brz__čko přišly tuhé mraz__. Klauni v__lezli na sloup__.

4 Doplň: Vzrostlé dub__, vzácné obraz__, mohutní jestřáb__, obil__ na pol__, usmívá se pod vous__, mezi útes__ a skalam__, mrazivé podneb__, tuhé mraz__, zpívají kos__ a štěkají ps__, pojedu na oslav__, lovíme lv__, upravené dopis__, vykasané rukáv__, ubrus__ na stolech, přísné rozkaz__, nápis__ na tabul__, povoz__ s provaz__, nebo__čejné cestopis__, v lese jsou víl__, posečkej chvíl__, rychlonozí pštros__, dočkám se chvál__.

5 Spoj podle vzorů PÁN sešit tesař MUŽ přístroj důchodce hraboš zámečník STROJ cukrář strop zedník slovník sluha HRAD slovník správce PŘEDSEDA hokejista kroj obhájce SOUDCE výherce

6 OPAKOVÁNÍ Hradby s věžičkam__ se v__pínaly nad hlubokými les__. Jel hlubokými ůvoz__, aby se se svými povoz__ naloženými látkam__, šavlem__, motouz__ a povoz__. Ve větru mu vlály vlas__. Na vozech řinčeli řetěz__. Kolem vyrůstaly z tráv__ hřib__. Sl__šel jsem v dál__ výstřel__. V__kasali rukáv__ a v__čkali na jeho příkaz__. V__razí s prvními hvězdam__. Pojede přes les__, úvoz__ a močál__. Kobyl__ poslouchají jeho povel__. V chatrči stály dřevěné sloup__. Pozor na plaz__ a žáb__.

7


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."

Podobné prezentace


Reklamy Google