Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Rod ženský - píseň

2 ROD ŽENSKÝ – VZOR PÍSEŇ Jednotné číslo Množné číslo 1.pád – píseň 1.pád – písně 2.pád – písně 2.pád – písní 3.pád – písni 3.pád – písním 4.pád – píseň 4.pád – písně 5.pád – písni! 5.pád – písně! 6.pád – písni 6.pád – písních 7.pád – písní 7.pád - písněmi

3 Doplň: V postel__, ostrov__, pěnkav__, bez brýl__, goril__, do budov__ škol__, obil__, kmeny líp__, kus klobás__, nalil jsem do mís__ polévku s petržel__, v církv__, v__ndej map__, l__ska s broskvem__ a se sl__vam__, v širých step__ch, v lahv__, na pol__, včel__ se žihadl__, modré chrp__, se silnou vůl__, nepodvol se zvůl__, naplň mís__ hruškam__ a třešněm__, v__šněm__ a sl__vam__, vánočka s mandlem__.

4 Doplň y/i. Na mez__ hnízdilo mnoho koroptv__. B__l jsem právě u Pavl__, jedli jsme z hluboké mís__ salát s mrkv__. Mirek ležel v postel__. Pozorovali jsme pěnkav__ ve větvích vzrostlé líp__. V__lupovali jsme pecky z broskv__. Mam__nka neměla mnoho zábavy, vařila na pánv__. Připravila si mléko v láhv__, slív__, cibul__ a hrnek plný fazol__. Chystala slavnostní tabul__. Při vaření se obv__kle dívala na televiz__. Z lednice si ještě v__ndala houb__. Potom unaveně usedla na židl__ a pozorovala s námi vos__ a včel__, které létaly kolem naší pěnkav__. Soused v__kládal z korb__ vozidla cihl__, které mu přivezli až z Morav__. V televiz__ právě v__sílali pořad o nejstarší kapl__ města Ostrav__.

5 Doplň y/i. Seděl jsem na mez__ a pozoroval žáb__. Uv__děl jsem tam také stop__. Nad hlavou mi šuměly košaté líp__ a na neb__ právě letěly divoké hus__. Počasí b__lo krásné. Obilí rostlo na pol__, údol__m pl__nula řeka. Večer jsme si hráli s dívkam__ se švihadl__. Večeřeli jsme na vysoké hráz__ chléb s ředkv__ a polévku s petržel__. Tatínek seděl v houpací židl__ a za malou chvíl__ spal. Unavil se odpoledne rytím v zem__. Okopával cibul__. Mam__nka se vždy v__ptávala, proč nejsem v postel__. Takové b__ly mé prázdniny v polab__. Oblékl jsem si košil__ s krátkými rukáv__. Kobyl__ a kráv__ se vracely z pastv__. Pásly se na pol__ za hráz__.

6 Doplň y/i. Za sv__tu lamp__, koláč s broskvem__, polož cibul__ k té láhv__, pojď k tabul__, dám si hrnek káv__, sklenice sladké šťáv__, na mez__ rostly staré vrb__, bříz__ a líp__, v__lezl z hluboké jám__, žíl__, na ruce, udeřil se do hlav__, jídlo na pánv__, seděl na větv__, přišel za chvíl__ a v__tasil šavl__, postavil mu pomník ze žul__, rád chytám ryb__, v__lov rybníka, kolem jsou jen strmé skál__, zastavili se zavazadl__ u mé vil__, zlos__n nemá svědom__, přišel s opuchlými chodidl__, úkryt vrákos__, jedeme do jihlav__, kytice bledul__, čepice s bambul__, fazole s cibul__, vodní želv__, vos__ se včelam__, v__hladovělé šelm__.

7


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."

Podobné prezentace


Reklamy Google