Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor: MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_476_PTÁCI Téma: Ptáci hnízdící v okolí lidských obydlí a ve volné přírodě  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zkopíruj si logo EU do své práce Anotace:

2 Anotace Tato prezentace slouží k výkladu látky v předmětu člověk a jeho svět ve 4. ročníku. Žáci se seznámí s ptáky hnízdícími v okolí lidských obydlí i s ptáky hnízdícími ve volné přírodě. Seznámí se s místem a způsobem hnízdění jednotlivých ptáků, jejich potravou a dalšími jejich zvláštnostmi.

3 Datum vytvoření: Klíčová slova: hnízdo a hnízdní období, hnízdní revíry, hmyzožravec, všežravec, tažný pták, vletový otvor, samec, samice, imprinting (vtištění)

4 Ptáci Na jaře mají ptáci hnízdní období.
Stavějí a upravují svá hnízda. Potom do hnízd snášejí vejce, která vysedí. Starají se o svá mláďata dokud se neosamostatní. Ptáci si vyznačují svým zpěvem tzv. hnízdní revíry

5 Ptáci hnízdící v okolí lidských obydlí
kos černý jiřička obecná drozd zpěvný sýkora modřinka hrdlička zahradní vlaštovka obecná sova pálená Ptáci hnízdící ve volné přírodě datel černý labuť velká havran polní vrána obecná šedá čejka chocholatá lyska černá ledňáček říční kachna divoká

6 Vlaštovka obecná Živí se létajícím hmyzem, který chytá v letu nebo sbírá z vodní hladiny. Hnízdo je miskovité z hliněných hrudek, které slepuje slinami. Nahoře je otevřené. Je vystlané peřím a stébly. Žije v obydlených kulturních krajinách zvláště s hospodářskými zvířaty.

7 Jiřička obecná Podobně jako vlaštovka je jiřička hmyzožravá.
Svou kořist loví za letu. Jiřičky při sběru hnízdního materiálu.

8 Hnízdo s dvěma mláďaty Buduje si hnízdo, které je až na vletový otvor uzavřené, nikoli miskovité jako u vlaštovky. Staví si ho většinou pod převisem střech. Hnízdo si lepí z hlinitých hrudek a uvnitř je vystláno stébly a peřím.

9 Kos černý Je převážně hmyzožravý pták.
Městský kos se stává všežravcem. Do jeho jídelníčku patří kromě bezobratlých a bobulí vše, co najde na ulicích a v krmítkách. Městský kos je částečně tažný pták.

10 Hnízdo je hluboká miska vybudovaná ze suchých
stébel a kořínků slepených hlínou. Lesní kosi hnízda umísťují do korun stromů a keřů. Městští kosi hnízdí na budovách (balkóny a verandy). Kos se dožívá až 20 let.

11 Labuť velká Patří mezi naše největší ptáky. Obývá stojaté i pomalu
tekoucí vody. Je částečně tažný pták. Živí se zejména vodními rostlinami, ale i pečivem, které jí lidé házejí do vody.

12 Velká hnízda si staví z proutí a rákosu na okrajích rybníků a jezer nebo na březích tekoucích vod. Na vejcích sedí především samice. Samec zatím střeží okolí anebo zastupuje samici, když si hledá potravu.

13 Drozd zpěvný Je menší než kos černý. Pobývá v lesích, parcích,
zahradách. Je nápadný svým charakteristickým zpěvem. Je všežravý. Živí se především různými druhy bezobratlých živočichů. Má rád měkkýše, jejichž tvrdých ulit se zbavuje rozbitím o kámen.

14 Hrdlička zahradní Často se zdržuje v hejnech, zvláště tam, kde je
dostatek potravy. Živí se především semeny, bobulemi, ale i zelenými částmi rostlin. Staví si jednoduché hnízdo z větviček na stromech, keřích i budovách.

15 Sýkora modřinka Je stálý druh. Obývá listnaté i smíšené
lesy, parky, aleje, zahrady i centra měst. Patří mezi významné požírače rostlinných škůdců, jako např. motýlí housenky a mšice. Hnízdí v dutinách stromů a v budkách. Na jaře ráda ožírá mladé pupeny a listy stromů nebo různá semínka. V zimě má ráda různé oříšky nebo živočišný tuk v síťkách.

16 Sova pálená Je stálý pták. Je aktivní v noci. Živí se hraboši, křečky,
různými druhy myší. Loví i ptáky, plazy, hmyz. Má velice vyvinutý sluch i zrak, který využívá při lovu. Hnízdo si nestaví. Vajíčka klade do dutin stromů, do koutů opuštěných staveb i na půdy opuštěných domů.

17 Datel černý Živí se dřevokaznými škůdci, mravenci, brouky
nebo jejich larvami, které vytesává z živého i mrtvého dřeva. Hnízdní dutinu si vytesává až 8 metrů nad zemí v kmenech buků.

18 Havran polní Je všežravec. Objevuje se v početných hejnech. Staví si velké neupravené hnízdo z větví. Rád navštěvuje v početných hejnech právě dozrálá obilná pole. Dožívá se více jak 15 let.

19 Čejka chocholatá Typickým prostředím jsou mokřadní louky a pole.
Živí se pavouky, měkkýši, hmyzem i částmi rostlin. Hnízdo si tvoří v důlku v zemi a vystele ho suchou trávou. Často bývá zničeno polnohospodářskou technikou, což se podepisuje na početnosti tohoto druhu.

20 Ledňáček říční Vyskytuje se u pomalu tekoucích vod. Žije samotářsky.
Živí se menšími rybami, vodním hmyzem i obojživelníky. Hnízdí v norách, které si hloubí v březích vod.

21 Lyska černá Obývá stojaté vody všeho druhu. Do měst se stěhuje
v zimě na parková jezírka. Je částečně tažný pták. Živí se vodními rostlinami i drobnými vodními živočichy. Staví si kopcovité a ostrůvkovité hnízdo z vodních rostlin v těsné blízkosti vody. Může se dožít více než 15 let.

22 Kachna divoká Obývá tekoucí i stojaté vody, ústí řek i mořská pobřeží.
Přizpůsobila se i městskému prostředí. Živí se různými druhy trav, ale i živočichy (hraboši, myši, obojživelníci, plazi). Hnízdí na nejrůznějších místech (břehy vod, v rákosinách, dutiny stromů, střechy budov).

23 Káčata se líhnou dokonale vyvinutá. Velmi dobře
běhají, plavou a potápějí se. Matka je brzy odvádí na vodu. Zajímavým jevem je imprinting (vtištění) vylíhlých mláďat do prvního tvora, kterého vidí a který pak pro ně představuje rodiče po celý život.

24 Použité zdroje CLAUS ABLEITER. Soubor:Zwei Jungschwalben im Nest.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, srpen 2007( ), , 21:01 [cit ]. Dostupné z: ANDREW BUTKO. Soubor:Delichon urbicum 10.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, červen 2007( ), , 07:27 [cit ]. Dostupné z: ORIGINAL UPLOADER WAS SONNY CZ AT CS.WIKIPEDIA. Soubor:Kos cerny.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 11:41 [cit ]. Dostupné z: STEPHAN MENSE. Soubor:Sg fexx 19.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 21:22 [cit ]. Dostupné z: OLI91. Soubor:Jajka.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 13:20 [cit ]. Dostupné z: MAREK SZCZEPANEK. Soubor:Cygnus olor 2 (Marek Szczepanek).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 00:00 [cit ]. Dostupné z: ANDREAS TREPTE. Soubor:Cygnus-olor-nest.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 17:05 [cit ]. Dostupné z: TONY WILLS. Soubor:Song thrush.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 10:46 [cit ]. Dostupné z: ANDREAS TREPTE. Soubor:Collared Dove.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 18:59 [cit ]. Dostupné z:

25 SŁAWEK STASZCZUK. Soubor:Parus caeruleus1. jpg
SŁAWEK STASZCZUK. Soubor:Parus caeruleus1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 11:23 [cit ]. Dostupné z: STEVIE B. Soubor:Tyto alba close up.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 11:33 [cit ]. Dostupné z: STEFFEN HANNERT. Soubor:Schwarzspecht.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 08:18 [cit ]. Dostupné z: RAFAŁ KOMOROWSKI. Soubor:Corvus frugilegus 2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 17:21 [cit ]. Dostupné z: NORTHERN_LAPWING.JPG. Soubor:Northern Lapwing new.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 17:41 [cit ]. Dostupné z: LUKASZ LUKASIK. Soubor:Alcedo atthis 2 (Lukasz Lukasik).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 09:49 [cit ]. Dostupné z: RICHARD BARTZ. Soubor:Blässhuhn Fulica atra Richard Bartz.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 18:12 [cit ]. Dostupné z: LUPIN FROM EN.WIKIPEDIA.ORG. Soubor:Kaczka krzyzowka samica.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 05:59 [cit ]. Dostupné z: ANTON HOLMQUIST SOASTA. Soubor:Mallard jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 15:50 [cit ]. Dostupné z: KIM. Soubor:Fleet of Cute.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 6. května 2005( ), , 23:42 [cit ]. Dostupné z:

26 MALENE THYSSEN. Soubor:Landsvale. jpg
MALENE THYSSEN. Soubor:Landsvale.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 13. června 2004( ), , 09:22 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google