Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu"— Transkript prezentace:

1 jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět Vlastivěda/D pořadové číslo DUM 06

2 Anotace Prezentace s obrázky o životě a díle kronikáře Kosmase. Aktivita zařazena v podobě otázek a odpovědí vycházejících z předcházející prezentace. Autor Mgr. Lenka Čechová Očekávaný výstup Charakterizuje zdroj poznatků z historie. Chápe termín kronika a kronikář. Nejstarší kronika. Popisuje Kosmovu kroniku. Rozdělení kroniky do tří částí. Seznámení s životem a dílem Kosmase v elementární podobě. Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – první stupeň Typická věková skupina 9 – 10 let

3 Kosmas Kosmova kronika česká

4 O historii se dovídáme z knih, kterým říkáme kroniky
O historii se dovídáme z knih, kterým říkáme kroniky. Záznamy do kronik jsou vypisovány pravdivě podle vyprávění. Nejstarší je Kronika česká. Jejím autorem je Kosmas. O nejstarší době neměl spolehlivé zprávy, proto je zaznamenal jako bájná vyprávění starců. Zachoval tak staré pověsti české.

5 Kronikář a duchovní Žil na přelomu 11. a 12. století.
V době, kdy už plně zvítězilo křesťanství nad pohanstvím. Studoval v cizině. Působil jako děkan v kostele sv. Víta. • Studoval literaturu jiných národů. • Založil tradici našeho dějepisectví.

6 Kosmova kronika česká Vznik Kosmovy kroniky spadá do počátku 12. století (r – 1125). Rukopis se nedochoval. Zachovalo se 15 rukopisů – opisů z 12. – 16. století. Kronika je psána latinsky, přesto můžeme nalézt v textech některá česká slova.

7 Kosmova kronika je rozdělena do tří knih
Kniha první – do r Zachycuje příběhy z doby pohanské. Sahá až do doby knížete Břetislava I. a smrti knížete Jaromíra. Setkáme se s praotcem Čechem, Krokem a jeho dcerami – Kazi, Tetou a Libuší, knížaty Neklanem a Křesomyslem, Bořivojem nebo Vladislavem.

8 KOSMOVA „KRONIKA ČECHŮ“, KN. I.
Lech a Čech na obrázku dodatečně přidaném do Budyšínského rukopisu Kosmovy kroniky ve 14. století, vydané v Praze roku 1853, kde je imaginární „hrad“ označen jako „praobraz pražského hradu sv. Václava“ .

9 Kniha druhá – do roku 1092 Zachycuje období do nastolení vlády knížete Břetislava II., kterého považuj za ideálního panovníka. • Kniha třetí – do roku 1125 (Kosmas umírá.) Zaznamenává období do smrti Vladislava I. a počátek vlády jeho bratra Soběslava.

10 Otázky 1. Z jakých zdrojů se dozvídáme o historických událostech? 2. Jak se nazývá nejstarší kronika? 3. Ve kterém století tato kronika vznikla? 4. Kdo byl Kosmas? 5. Kde Kosmas působil a čím byl? 6. Jakým jazykem byla napsána? 7. Do kolika knih Kosmas kroniku rozdělil? 8. V jaké podobě se kronika zachovala do současnosti ?

11 Odpovědi 1. Archeologické nálezy v podobě vykopávek, letopisy, pověsti, kroniky. 2. Kosmova Kronika česká. 3. Na počátku 12. století ( ). 4. Duchovní a kronikář. 5. Na Pražském hradě jako děkan v kostele sv. Víta. 6. Latinsky (občas v textu česká slova). 7. Do tří knih opisů – rukopisů z 12. – 16. století. Původní rukopis se nedochoval.

12 Použité zdroje www. wikipedia.cz/Kosmas


Stáhnout ppt "jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google