Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát."— Transkript prezentace:

1

2 MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015

3 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát buňky 5.Vzorce 6.Funkce

4 Následuje - Obsah semináře 2 1.Filtrování dat 2.Grafy – zobrazení dat 3.Pokročilejší funkce

5 Filtrování a řazení dat Sekce Domů – Seřadit a filtrovat Přehledné vyhledávání a filtrování ve velkém množství dat. Seřazení dat A-Z, Z-A Filtr – přidání filtrovací ikony nad daný sloupec Filtrování podle barvy, čísla Hledání, výběr hodnot

6 Vyhledávání dat Vyhledávání v souboru Lze omezit vyhledávání a nastavit parametry Funkce Nahradit – hromadné úpravy Vyhledávání podle typu.

7 Cvičení 1 – Filtry, hledání informací Otevřete si soubor „Cvičný soubor XLSX“ ze stránek www.kotlik.orgwww.kotlik.org 1)Přiřaďte celému záhlaví filtrování a upravte šířku sloupců na přizpůsobit se šířce. 2)Seřaďte si kraje podle abecedy od A do Z 3)Vyfiltrujte si jen 2 kraje a to Moravskoslezský a Jihomoravský. 4)Poté vyfiltrujte ze sloupce obce, které spadají do Okresu Břeclav. 5)Vyfiltrujte obce, které mají celkový počet obyvatel jen více jak 1500 obyvatel. Po vyzkoušení poslední filtr zrušte. 6)Vyfiltrujte prvních 10% obcí, které mají největší podíl žen v nich. 7)Vypněte všechny filtry u celé tabulky 8)Vyhledejte všechny hodnoty ve sloupci ženy 15+, které mají hodnotu „39“ a následně je automaticky nahraďte hodnotou „40“.

8 Grafy – zobrazení dat V sekci Vložení – Grafy Slouží pro přehledné zobrazení výstupů Graf vzniká z dat tabulky a lze vybrat několik typů grafů – záleží jak chceme data zobrazit.

9 Grafy – vytvoření grafu 2 možnosti – Buď vybereme v listu data a poté zvolíme typ grafu. – Nebo nejprve zvolíme typ grafu a až poté vybereme data.

10 Grafy – úpravy grafu Hotový graf lze libovolně upravovat a také změny dat v tabulce jsou propsány do hotového grafu. Lze změnit: - Typ grafu, Styl grafu a barvy - Zaměnit řádek za sloupec, Upravit oblasti dat - Přidat prvky grafu – legenda, názvy os, popisy dat, chybové úsečky atd.

11 Cvičení 2 – grafy V předchozím souboru si vyfiltrujte obec 3.typu, která má u sebe cca 5 - 10 obcí. – Odstraňte z dat okresní město, abyste zpřehlednili graf Vytvořte sloupcový graf, kde budete zobrazovat jednu obec se všemi informacemi (počty obyvatel). Vytvořte výsečový graf, kde budete zobrazovat počty Mužů v jednotlivých obcích. Vytvořte paprskový graf, kde zobrazíte několik obcí a počty mužů a žen v nich.

12 Pokročilejší funkce Základy vzorců jsme probrali v první prezentaci – nyní použitelné složitější funkce Přístup buď přes pás karet, nebo přes průvodce funkcí Funkce lze řetězit za sebe, nebo kombinovat s vlastními vzorci.

13 Pokročilejší funkce - Matematické Dostupná většina matematických funkcí SIN(), COS(), LOG(), KOMBINACE(), PI() atd. POWER() – POWER(8; 3) X POWER(8; 1/3) Praktická je funkce ZAOKROUHLIT() – Zaokrouhlí číslo na zadaný počet míst. USEKNOUT() – Upraví číslo na celé – odstraní část za des. Čárkou

14 Pokročilejší funkce – Datum a čas DNES(), NYNÍ() – vrací dnešní datum – datum s aktuálním časem Propíše se jen jednou DENTÝDNE() – vrací číslo dne 1-7 v týdnu – DENTÝDNE(DNES()) – příklad řetězení

15 Pokročilejší funkce – Vyhledávání a ref. SVYHLEDAT() – Funkce na vyhledávání hodnot v tabulkách – Syntaxe: SVYHLEDAT(co hledáme; oblast tabulky, z kterého sloupce, typ) – Tabulka by měla být seřazena. – Lze hledat hodnoty i text.

16 Pokročilejší funkce – Text HODNOTA(), HODNOTA.NA.TEXT() – Převádění hodnoty na text a textu na hodnotu VELKA(), MALA() – převádí znaky na velká a malá písmena CONCATENATE() – Sloučení několika řetězců za sebe Např. „Dnes je“ + XX.

17 Pokročilejší funkce – Logické PRAVDA(), NEPRAVDA() – Vrací logické pravda, nepravda (1/0) A(), NEBO() – Logické spojky – Když celý dotaz splňuje podmínky vrátí PRAVDA, případně NEPRAVDA KDYŽ() – Když je něco pravda, něco tak něco udělej, pokud není, tak udělej něco jiného. Např. Když je 1-5 tak je pracovní týden, když 6-7, tak víkend.

18 Cvičení 3 – funkce Otevřete si opět cvičný soubor v druhé záložce Cvičení 3. Vytvořte si novou záložku pro sebe a pokuste se udělat stejný list jako je ve Cvičení 3. Použijte co nejvíc funkcí probraných v této poslední sekci. Vše by mělo fungovat automaticky v jakýkoliv den roku.

19 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát."

Podobné prezentace


Reklamy Google