Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaderné elektrárny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaderné elektrárny."— Transkript prezentace:

1 Jaderné elektrárny

2 Úvod Jaderná elektrárna je výrobna elektrické energie resp. technologické zařízení, sloužící k přeměně vazebné energie jader těžkých prvků na elektrickou energii. Skládá se obvykle z jaderného reaktoru, parní turbíny s alternátorem a z mnoha dalších pomocných provozů. V principu se jedná o parní elektrárnu, ve které se energie získaná jaderným reaktorem používá k výrobě páry v parogenerátoru. Tato pára pohání parní turbíny, které pohání alternátory pro výrobu elektrické energie. Někdy používaný pojem atomová elektrárna je chybný, neboť z atomu se energie vyrábí i v elektrárnách na fosilní paliva. Současné jaderné elektrárny využívají jako palivo převážně obohacený uran, což je přírodní uran, v němž byl zvýšen obsah izotopu 235U z původních zhruba 0,5 % na 2 – 5 %. Podle odhadů geologů a OECD vydrží známé a předpokládané zásoby uranu nejméně 270 let. Jaderné elektrárny jsou z energetického hlediska vhodné především pro výrobu energie v režimu základního zatížení (je snaha, aby vyráběly energii pokud možno nepřetržitě).

3 Historie Úplně první reaktor byl spuštěn v USA, ten však sloužil prvotně k výrobě plutonia. První elektrárna byla postavena ve Velké Británii, i ta však nedodávala proud do sítě. První elektrárna, která dodávala proud do sítě (výkon 5000 KW), byla spuštěna až v roce 1954 v bývalém SSSR, za první skutečně komerční jadernou elektrárnu je považována elektrárna Calder Hall v Británii spuštěná v roce 1956.

4 Protesty a útlum Část obyvatelstva v některých vyspělých zemích protestuje proti jaderné energetice a tyto protesty nabyly na intenzitě v poslední čtvrtině 20. století, obzvlášť po černobylské havárii. Podstatou protestů jsou zejména poukazy na rizika spojená s provozem jaderných elektráren, s jejich pořizovací cenou a problémy s jaderným odpadem (resp. použitým jaderným palivem) a těžbou paliva. V některých zemích existují díky soustavnému tlaku odpůrců jaderné energie plány na odklon od jaderného programu. Příkladem může být Rakousko, kde referendum v roce 1978 většinou 50,5 % hlasů rozhodlo o tom, že téměř hotová jaderná elektrárna Zwentendorf nebude uvedena do provozu a stát se od jaderné energie odkloní. Místo jaderné byla postavena klasická elektrárna Dürnrohr, která spaluje polské a české uhlí. Velké protesty, zvláště z rakouské strany, provázely a provázejí i dostavbu a provoz české elektrárny Temelín. Německo má program útlumu jaderné energetiky, který schválila dřívější koaliční vláda sociálních demokratů a zelených. Tento program byl však v roce 2010 z rozhodnutí vládní koalice částečně zrušen a doba provozu jaderných elektráren prodloužena.

5 Stoupenci Proti početným skupinám odpůrců „jaderné energie“ stojí početné skupiny stoupenců, kteří považují jadernou energetiku za jediné možné řešení hrozící energetické krize a globálního oteplování. Vidí jaderné elektrárny jako jedno z mála ekologicky přijatelných a reálných řešení energetických problémů pro 21. století. Často je zmiňována nutnost co nejrychlejšího vývinu fúzního reaktoru a jaderné elektrárny jsou považovány za jediný přijatelný prostředek, kterým se dá překlenout přechodné období vývoje a zavádění tohoto nového zdroje energie.

6 Stav ve světě V roce 2009 bylo v provozu 436 jaderných reaktorů ve 31 zemích světa. Za tento rok vyrobily 2558 TWh elektrické energie, což bylo 13-14% světové poptávky. Dalších 30 reaktorů je ve výstavbě (zvláště v asijských zemích, v Rusku a Finsku) a řada zemí (USA, Bulharsko, Slovensko, Litva) rozhodly o jejich nové výstavbě. Díky provozu jaderných elektráren ročně nemusí být vypuštěno 1,8 mld. tun CO2 Nejvíc energie z jaderných elektráren se vyrábí v Litvě (79,9 % k roku 2003) Francii (77 % k roku 2003), Německu (28,1 % k roku 2003), USA (19,9 % k roku 2003), Japonsku a Rusku. V Rusku však přežívají staré jaderné elektrárny, některé z nich podobného typu jako Černobyl a se zastaralou technologií. K zastavení některých z nich je Rusko tlačeno mezinárodním společenstvím. V Česku jsou v provozu dvě jaderné elektrárny (Temelín a Dukovany) s celkovým výkonem 3760 MW; pokrývají přibližně 31 % celkové spotřeby elektřiny v Česku.

7 ROZMÍSTĚNÍ JADERNÝCH ELEKTRÁREN V ČR
TEMELÍN DUKOVANY

8 ROZMÍSTĚNÍ JADERNÝCH ELEKTEÁREN VE SVĚTĚ
Rusko Francie Korea Japonsko USA

9 „NEJ“ Evropské země s největším podílem energie vyrobené jadernými elektrárnami: 1. Francie ,2% (Podíl elektřiny vyrobené z jádra) 2. Litva ,9% 3. Slovensko ,4% Plánované jaderné elektrárny nebo elektrárny ve výstavbě od roku 2011 do roku 2015 s nejvyšším instalovaným výkonem: ROK ZEMĚ ELEKTRÁRNA/REAKTOR INSTALOVANÝ VÝKON Japonsko Shimane  375 MWe Francie Flamanville  630 MWe Čína Taishan  700 MWe Japonsko Fukishima I  350 MWe Japonsko Ohma  350 MWe Korea Shin-Kori  350 MWe Čína Taishan  700 MWe Největší světoví producenti jaderné energie : Země Instalovaný výkon v GWe Vyrobeno miliard kWh za jeden rok Počet reaktorů 1. USA 101 809 104 2. Francie 63 418 59 3. Japonsko 47 240 54 Spojené státy jsou největším producentem a z celosvětového množství vyrobí téměř jednu třetinu jaderné elektřiny.

10 Zdroj

11 Solární baterka Ušetří energii! (svítí pouze, když na ni dopadá světlo)

12


Stáhnout ppt "Jaderné elektrárny."

Podobné prezentace


Reklamy Google