Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slezské muzeum Alena Křížová. Historie muzea: Roku 1814 bylo založeno Gymnazijní muzeum - první instituce na území ČR. Roku 1882 bylo založeno Uměleckoprůmyslové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slezské muzeum Alena Křížová. Historie muzea: Roku 1814 bylo založeno Gymnazijní muzeum - první instituce na území ČR. Roku 1882 bylo založeno Uměleckoprůmyslové."— Transkript prezentace:

1 Slezské muzeum Alena Křížová

2 Historie muzea: Roku 1814 bylo založeno Gymnazijní muzeum - první instituce na území ČR. Roku 1882 bylo založeno Uměleckoprůmyslové muzeum (Schlesisches Lansdesmuseum für Kunst und Gewerbe). Roku 1884 Muzeum Matice opavské. V roce 1896 vzniklo z podnětu ing. M. Hartla Městské muzeum, umístěné v budově hlásky. Období první republiky Roku 1921 bylo muzeum převzato pod názvem Slezské zemské muzeum do správy země Slezské. V roce 1924 vznikla v Opavě pobočka Československého zemědělského muzea. V roce 1927 bylo založeno Muzeum památek národního odboje.

3 Válečné období - II. světová válka V roce 1939 došlo ke sloučení Zemského a Gymnazijního muzea a vzniklo Říšské župní muzeum, do kterého byla poté integrována další muzea. Poválečné období Dne 26. června roku 1949 bylo muzeum pod názvem Slezské muzeum v Opavě převzato do státní správy. Roku 1958 bylo zřízeno Arboretum v Novém Dvoře u Opavy a připojen Památník Petra Bezruče. V roce 1992 byl do Slezského zemského muzea včleněn Památník II. světové války v Hrabyni, Areál čs. opevnění v Hlučíně-Darkovičkách a Slezský ústav. Tato památka je sama o sobě významná pro celou střední Evropu, protože je to v té oblasti nejstarší muzeum.

4 Obrázky:

5 Na zbudované opevnění žádné státní velké investice nejsou. O čs. pohraničním opevnění kolují ve veřejnosti mýty a pověsti o tom, že všechny byly nebo měly být navzájem spojeny podzemím, že mají několik pater podzemí, byly stavěny tak, aby byly z jednoho bunkru vidět další dva a jiné podobné. Něco je naprostý nesmysl, něco se blíží skutečnosti. Veřejnost nerozlišuje mezi řopíkem a těžkým objektem, ale mluví se o velkých bunkrech a malých bunkrech. Jako to tedy je… nebo vlastně bylo. Pověsti…

6 Ubytování a doprava: Ubytování vám zajistí hotel Koruna, který stojí v centru města. Dopravíte se v 8:00 hod na smluvené místo, pojedeme autobusem až k hotelu, kde se ubytujete.

7 Ceník: Děti (3-15 let) 1259Kč* Dospělí 1359Kč* Senioři 1259Kč* *V ceně je zahrnut pobyt, cesta (tam i zpět) a strava. Více informací v naší nejbližší pobočce.


Stáhnout ppt "Slezské muzeum Alena Křížová. Historie muzea: Roku 1814 bylo založeno Gymnazijní muzeum - první instituce na území ČR. Roku 1882 bylo založeno Uměleckoprůmyslové."

Podobné prezentace


Reklamy Google