Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Moje oblíbené místo O P A V.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Moje oblíbené místo O P A V."— Transkript prezentace:

1 Moje oblíbené místo O P A V

2 HISTORIE Statutární město OPAVA (cca obyvatel) leží na stejnojmenné řece v nadmořské výšce kolem 260 m. Je průmyslovým i kulturním centrem českého Slezska a svým významem přesahuje hranice okresu. První písemná zpráva o osadě, ležící na křižovatce obchodních cest a pojmenované podle řeky Opavy, je z r. 1195, městské zřízení dokládá listina z r Počátkem 14. stol. vzniklo v rámci České koruny Opavské knížectví a Opava se později stala jeho administrativním centrem. Od r. 1742, po prohrané válce, kdy byla větší část Slezska postoupena Prusku, byla Opava hlavním městem rakouského Slezska. Ostrožná ul. Počátek 20. stol.

3 Minulost X Součastnost

4 Známé památky Slezké divadlo
                                                                                                        Slezké divadlo Počátky divadelnictví se v Opavě datují již do let 1745 až Město Opava, aby povzneslo význam kulturního centra rakouského Slezska, si postavilo samostatnou divadelní budovu. Základní kámen Zemského divadla v Opavě byl položen 1. května 1804 a 1. října 1805 se hrálo zahajovací představení.

5 Slezské zemské muzeum Slezské zemské muzeum v Opavě je spjato s počátky muzejnictví u nás. Roku 1814 bylo totiž v Opavě založeno Gymnazijní muzeum, první instituce tohoto charakteru na území dnešní ČR. Gymnazijní muzeum, které bylo převážně přírodovědné povahy. Muzeum umístěné v budově sněmovny (dnešní Zemský archiv) sloužilo výuce žáků gymnázia, avšak od počátku bylo přístupno i veřejnosti. Mezi sbírkami se nacházely mimo sbírky přírodnin také modely strojů, hospodářské nářadí a zařízení a sbírka archiválií. Díky četným darům mecenášů, sběry v terénu a nákupy se muzejní sbírka rozrostla během třiceti let na kusů. Po odchodu Faustina Ense z Opavy roku 1844 došlo téměř na čtyři desetiletí k útlumu muzejní práce. Oživení nastalo na počátku 80. let 19. století. Slezské muzeum je nestsrší muzeum v Evropě.

6 Kostel nanebevzetí panny Marie
Na Rybím Trhu, blízko Slezského divadla, stojí nejvýznamnější středověká památka celé Opavy. Kostel Nanebevzetí Panny Marie (dnes konkatedrála ostravsko-opavského biskupství) vznikl totiž již počátkem 13. století. Koncem téhož století přibyla i věž (severní). Posléze k němu připojena i jižní věž, do té doby městská, a obě věže byly spojeny novým průčelím. Ze 14. století pochází presbytář a křížové klenby. Hlavní prostory kostela pak prošly mnoha různými přestavbami, kaple a předsíně se ale dochovaly v gotické podobě.

7 OPAVSKÉ ŠKOLY Zš Mařádkova Zš Vrchní Zš Englišova Zš E. Beneše
Zš Šrámkova

8 STŘEDISKA SPORTU Víceúčelová hala Plavecký bazén Fotbalový stadion
SFC OPAVA

9 HC SLEZAN Zimní stadion
Opavský zimní stadion byl postaven v roce 1953, zastřešen pak byl jako třetí v republice byl v roce Jeho současná kapacita je 5500 diváků. Stadion se nachází téměř ve středu města, blízko muzea, přímo na příjezdové trase od Ostravy.

10 KONEC Kateřina Frýdlová 7.B 26. dubna 2009


Stáhnout ppt "Moje oblíbené místo O P A V."

Podobné prezentace


Reklamy Google