Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.10/01.0063

2 Dějepis – 9. ročník Mgr. Jana Říhová

3 obsah Manifest spisovatelů ČNR Washingtonská deklarace NV 1. zákon Martinská deklarace Zdroj

4 Z Manifestu českých spisovatelů Českému poselstvu na říšské radě! Jediným svobodným fórem českých poslanců může býti prozatím jen říšská rada ve Vídni. Nuže, pánové, alespoň tam buďte pravdivými mluvčími svého národa, alespoň tam povězte státu i světu co Váš národ chce a na čem trvá. Aspoň tam splňte svou svatou povinnost a zastaňte se českých práv a českých požadavků v této nejosudovější době světových dějin ….

5 Československá národní rada Paříž 1916 Edvard Beneš Milan Rastislav Štefánik

6 Washingtonská deklarace Československý stát bude republikou. Ve stálé snaze o pokrok zaručí úplnou svobodu svědomí, náboženství a vědy, literatury a umění, slova, tisku,práva shromažďovacího a petičního. Církev bude odloučena od státu. Naše demokracie bude spočívati na všeobecném právu hlasovacím. Ženy budou postaveny politicky, sociálně i kulturně naroveň mužům. Vláda bude míti formu parlamentální. Stálé vojsko bude nahrazeno milicí. Československý národ provede reformy. Velkostatky budou vyvlastněny pro domácí kolonisaci, zásady šlechtické budou zrušeny.

7 Národní výbor A. Rašín V. Šrobár J. Stříbrný K. Kramlář A. Švehla F. Soukup

8 1. zákon Samostatný československý stát vstoupil v život, aby zachována byla souvislost dosavadního právního řádu se stavem novým, aby nenastaly zmatky a upraven byl nerušený přechod k novému státnímu životu. Národní výbor jménem československého národa jako vykonavatel státní svrchovanosti nařizuje: Článek 1 Státní formu československého státu určí Národní shromáždění ve srozumění s Československou národní radou v Paříži jako orgánové jednomyslné vůle národa. Než se tak stane, vykonává státní svrchovanost Národní výbor.

9 Článek II.: Veškeré dosavadní zemské a říšské zákony a nařízení zůstávají v platnosti. Článek III.: Všecky úřady samosprávní, státní a župní a ústavy státní, zemské, okresní a obecní jsou podřízeny Národnímu výboru a prozatím úřadují a jednají dle dosud platných zákonů a nařízení.

10 Martinská deklarace – 30.10.1918 1. Slovenský národ je čiastka i rečovei kultúrne- historicky jednotného česko-slovenského národa. Na všetkých kultúrnych bojoch, ktoré viedol český národ a ktoré ho urobily známým na celom svete, mala účasť i slovenská vetva. 2. Pre tento česko-slovenský národ žiadame i my neobmedzené samourčovacie právo na základe upnej nezávislosti. Na základe tejto zásady prejavujeme svoj súhlas s tým novoutvoreným medzinárodným právnym položením, ktoré dňa 18. októbra 1918 formuloval prrezident Wilson a ktoré dňa 27. októbra 1918 uznal rakúsko-uhorský minister zahraničia

11 zdroj Vošahlíková p., Dějepis, nová doba, 2. díl, Práce 1996 Týden.cz Wikipedia.com


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google