Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.10/01.0063

2 Lomené výrazy - rozšiřování Matematika 9.ročník Mgr. Marcela Kubátová

3 Rozšířit znamená vynásobit čitatele i jmenovatele lomeného výrazu stejným číslem nebo výrazem. Využití: při převodu LV na společného jmenovatele Př. Rozšiř daný výraz číslem -1: Př. Rozšiř daný výraz číslem 5:

4 Další příklady rozšiřování LV: Rozšiř dané LV výrazem uvedeným v závorce:

5 Ještě složitější příklady rozšiřování LV: Rozšiř dané LV výrazem uvedeným v závorce:

6 Pozor jiné zadání! Rozšiř dané LV tak, aby se jmenovatel rovnal výrazu uvedeném v závorce:

7 Doplň tak, aby platila rovnost: POZOR! Prvně nového jmenovatele rozlož na součin, ať snadněji poznáš, čím byl zlomek rozšířen.

8 Doplň tak, aby platila rovnost: POZOR! Prvně doplň jmenovatele.

9 Najdi společného jmenovatele: POZOR! Hledáme tedy nejmenší společný násobek, tedy číslo nebo výraz, který se dá vydělit jednotlivými jmenovateli. Společný jmenovatel je výraz

10 Zdroje: učebnice: RNDr. Jan Houska, CSc. Mgr. Jaroslava Hávová Doc. Ing. Bohuslav Eichler Matematika pro 9.ročník základní školy Aritmetika a algebra Fortuna, 1991


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google